עשה ואל תעשה עריכת צוואה
עשה ואל תעשה עריכת צוואה היא רשימת כללים בסיסית העוסקת בסוגיות כלליות הקשורות לעריכת צוואה. בין היתר נעסוק ב-טיפים לעריכת צוואה, לרבות בהמלצות הבאות: לא לערב את היורשים בענייני עריכת הצוואה, יש לערוך צוואה בסיוע עורך דין ולא לבד, מומלץ שלא לכתוב צוואה בכתב יד, איך רושמים את הצוואה, איך עורכים את הצוואה, להפקיד את הצוואה, למסור ליורשים עותק של הצוואה, לעדכן את הצוואה. רגע לפני שהתיישבתם לערוך את הצוואה, ראוי שתבחנו מספר מקורות המציגים כללים חשובים לעריכת צוואה. להרחבה נוספת ראו גם טעויות נפוצות בכתיבת צוואה.
טיפים לעריכת צוואה
לא לערב את היורשים בענייני עריכת הצוואה
החלטתם לערוך צוואה? מצויין. אחד ה-טיפים החשובים ביותר הוא שלא לערב את היורשים העתידיים בנושא של עריכת הצוואה וגיבוש הוראותיה. גשו לבדכם לעורך דין שאיתרתם בעצמכם, ואל תבקשו סיוע מאחד היורשים. כל זאת, אם בחרת בדרך הקלאסית והנושנה, ולא בפעולה לפי המודל המודרני של העברה בין דורית. במודל זה, הגישה הפוכה ומחייבת שיתוף של כל המעורבים בהעברת הרכוש בעקבות הפטירה הצפויה.
צוואה בסיוע עורך דין ולא לבד
מומלץ לערוך צוואה בסיוע עורך דין ולא לבד. אין קשר לכך שלא צפויה התנגדות לצוואה ושאתם סומכים על היורשים שיסתדרו ביניהם. ראשית, צוואה, אפילו הפשוטה ביותר, יכולה להיפסל גם מכיון שהיא אינה מנוסחת נכון או באופן מדוייק או שהיא אינה חוקית מסיבה כלשהי, ושנית, לבני המשפחה שלכם יש קרובים נוספים, שגם להם יש אינטרסים, ולכן עשוי לקום סכסוך בנוגע לצוואה שערכתם, אפילו אם באותו מועד נדמה לכם שלא תהיה כל בעיה בעניין זה. הדברים חשובים שבעתיים בעת עריכת צוואה הדדית שהינה צוואה סבוכה ביותר, שהניסיון מלמד שקיימים קשיים משמעותיים באכיפתה.
לא לכתוב צוואה בכתב יד
מומלץ שלא לכתוב צוואה בכתב יד, מכיון שזו צוואה חלשה במיוחד, לאור העדר מרכיב הטקסיות שבה. צוואה בכתב יד עשויה להקים כנגדה טענות זיוף של כתב יד או של חתימה, טענות של סטיה מחתימה, טענות שהצוואה נכתבה תחת לחץ והיא אינה צוואת אמת. הבעיה העיקרית בצוואות בכתב יד היא, שאין להן עדים ואין איש שיכול להעיד באופן ישיר על המצווה ורצונו. מצב זה עשוי לגרום להגשת התנגדות לצוואה בכתב יד, כאשר הנטל להוכיח כי מדובר בצוואת אמת מוטל על מי שמבקש לקיימה. עדיף לשקול עריכת צוואה בעדים או צוואה בפני רשות.
איך רושמים את הצוואה
הנחת המוצא היא שעורך דין העוסק בעריכת צוואות יערוך עבורכם את הצוואה, ולכן אין צורך להתאמץ בניסוח הצוואה. מומלץ להגיע לעורך הדין עם דף נייר שעליו רשמתם, עדיף בכתב ידכם, את הוראות הצוואה. להרחבה בנושא ראו גם בערך כתיבת צוואה. עוד נמליץ לעיין בערכים מדוע לא לכתוב צוואה לבד ומנגד, בכל זאת, איך כותבים צוואה לבד.
איך עורכים את הצוואה
עורכים את הצוואה באמצעות עורך דין צוואות. עורך דין מקצועי יוכל לנסח את הצוואה כיאות, ולתת לכם פתרונות לנושאים שונים, שלעיתים אינכם מודעים אליהם. לדוגמא, האם ידעתם שעל פי חוק הירושה בשנת 2022 לא ניתן להוריש לאדם שטרם נולד (לכל היותר עליו להיוולד בתוך 300 ימים ממועד עריכת הצוואה). כך, במקרה ואתם רוצים להוריש לנכדים שלכם, שטרם נולדו, יש לתת פתרון משפטי מתאים וחוקי שיאפשר מימוש רצונכם.
להפקיד את הצוואה
מומלץ להפקיד את הצוואה ברשם לענייני ירושה. פסיקת בתי המשפט קובעת כי עובדת הפקדתה של צוואה עשויה ללמד כי המצווה עומד מאחורי הצוואה, מבין את טיבה ומבקש להבטיח את קיומה בעצם הליך ההפקדה, שהינו הליך אישי.
למסור ליורשים עותק של הצוואה
אחרי שהפקדתם את הצוואה, מומלץ במקרים המתאימים לשקול בחיוב מסירת עותק של הצוואה לכל היורשים, על מנת שבעתיד לא יקומו טענות על כך שאחד מהיורשים ניסה להשפיע באופן אסור על עריכת הצוואה (השפעה בלתי הוגנת). נסייג עצה זו בכך שלא תמיד מרגיש המצווה בנוח לעמוד מול היורשים ולהציג את החלטתו.
לעדכן את הצוואה
מומלץ לעדכן את הצוואה מדי כמה שנים באופן המתאים למציאות של אותה עת. כך לדוגמא, אם רשמתם צוואה כאשר לא היה לכם בן זוג, ולאחר עריכת הצוואה הכרתם בן זוג ואתם חיים איתו במשך 20 שנים, ברור כי הצוואה שערכתם מתעלמת מקיום של אדם חשוב ביותר בחייכם. שוו בנפשכם מצב שבו הורשתם לשני נכדים שלכם, אך מאז נולדו עוד שניים, והצוואה מתעלמת מקיומם. מצב מעין זה, מעלה תהיות וחששות בקרב בית המשפט ביחס לאמיתותה של הצוואה, ויכול להביא להעלאת טענה בדבר צוואה שנשתכחה. נכון יהיה איפוא, לרשום מדי פעם צוואה חדשה, שבה הינכם מבטלים את הצוואה הקודמת, ומתייחסים לשינויים המהותיים בחייכם. ככל וערכתם צוואה הדדית ואתם מבקשים לעדכן אותה, חשוב מאד לשים לב לכללים המיוחדים הנוגעים לביטול צוואה הדדית.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.