התנגדות לצוואה או התנגדות לצו קיום צוואה הינה תביעה המבוססת על העילות המפורטות בחוק הירושה הנתמכת ב-תצהיר התנגדות לצוואה המכיל את טענות המתנגד כנגד הצוואה. מטרתה של התביעה כנגד הצוואה, המוגשת כהתנגדות למתן צו קיום צוואה, היא למנוע מתן תוקף משפטי לצוואה. אם תוכח ההתנגדות לקיום הצוואה ע"י עורך דין התנגדות לצוואה המייצג אותכם, ידחה בית המשפט את הבקשה למתן צו קיום צוואה, הצוואה תיפסל ולא יינתן לה תוקף משפטי. את כתב ההתנגדות לבקשה למתן צו קיום צוואה יש להגיש לרשם לענייני ירושה במועד הקבוע בחוק הירושה, בתוך שבועיים ממועד הפרסום בעיתונות בדבר הבקשה למתן צו קיום צוואה (סעיף 67 לחוק הירושה). הליך ההתנגדות מכונה לעיתים, בשוגג, גם תביעה לביטול צו קיום צוואה, חרף העובדה שמדובר בהליך שונה לחלוטין, המוגש לאחר מתן צו קיום הצוואה. לאחרונה נוצרה תת התמחות בקרב עורכי דין העוסקים בייצוג בהתנגדויות לצוואה: התנגדות לצוואה הדדית, וזאת לאור האתגרים המשפטיים המיוחדים שמעוררת פרשנותה של צוואה מסוג זה, בעקבות תיקון מס' 12 לחוק הירושה (סעיף 8א לחוק).
הליך התנגדות לצוואה
הליך ההתנגדות לצו קיום צוואה נולד רק לאחר שהוגשה לרשם הירושות בקשה לקיום הצוואה. התגובה להגשת הבקשה לקיום הצוואה המכונה התנגדות לצוואה היא זו המהווה בפועל את פתיחת ההליך המשפטי להתנגדות כנגד הצוואה. לאחר הגשת ההתנגדות יעביר אותה רשם הירושות לבית המשפט לענייני משפחה שבמחוז מגוריו של המנוח לשם דיון. בבית המשפט לענייני משפחה יהפוך הליך ההתנגדות לכתב תביעה, כאשר מבקש קיום הצוואה ירשם כתובע ואילו המתנגד לצוואה ירשם כנתבע. בהמשך, מבקש קיום הצוואה יגיש תגובה להתנגדות במסגרת ההגנה על הצוואה.
לאחר הגשת התגובה בגין התנגדות לצוואה, מגישים הצדדים רשימת בקשות מטעמם ומקיימים דיון מקדמי בינם לבין עצמם אשר עליו הם מדווחים לבית המשפט. בין לבין, בית המשפט יקבע מועד לדיון קדם משפט, שבמסגרתו ידון בבקשות שהגישו הצדדים, וכן יבחן יחד עם עורכי הדין של הצדדים את הנושאים שבמחלוקת או ה-"פלוגתאות" בסכסוך על תוקף הצוואה. פלוגתא לדוגמא היא שאלת כשירותו של המצווה לערוך צוואה. דוגמא לפלוגתא אחרת היא, האם נפל פגם בצורת הצוואה ומה משמעותו של "פגם צורני בצוואה" בהתאם לסעיף 25 לחוק הירושה.
בהמשך, יקבע בית המשפט מועדים לדיוני הוכחות שבהם יחקרו עדי הצדדים בנושאים הנוגעים לתוקף הצוואה. בסיום הליך ההוכחות, יסכמו הצדדים את טענותיהם ובית המשפט יתן פסק דין. תקנות סדר הדין האזרחי החדשות, שנכנסו לתוקף בשנת 2020 קובעות כי במקרה של סכסוך ירושה יתקיים גם הליך גישור בין הצדדים שמטרתו לנסות ולגשר על המחלוקות שבין הצדדים ולהביא להסכמות שייתרו את בירור הטענות במסגרת ההתנגדות. הניסיון שהצטבר עד כה מלמד, כי לא תמיד מתקיים הליך הגישור בתחילת ההליך. להרחבה בנושא סדרי הדין של הגשת ההתנגדות ראו גם במאמר על תקנות בית משפט לענייני משפחה (סדרי דין).
ראיון מיוחד ברדיו 102FM: דר' רן מובשוביץ, עורך דין לסכסוכי ירושות במשפחה, מאיר את עיני המאזינים בנושא צוואות. דר' עו"ד מובשוביץ חושף את המורכבות שבצוואות הדדיות, מזהיר מפני מוקשים נפוצים בעריכת צוואה, ומייעץ על הנקודות החיוניות שיש לשים לב אליהן בתהליך:
אין לפרט ביחס להיקף העזבון
כלל ידוע הוא כי במסגרת הדיון בהתנגדות אין מקום לפרט טענות ביחס להיקף העיזבון, והדיון מוגדר אך ורק ביחס לשאלת תוקפה של צוואה. על פניו, ומבחינה משפטית טהורה, לבית המשפט לענייני משפחה אין עניין עם היקף העיזבון שהותיר אחריו המנוח, בין אם שוויו 1000 ש"ח ובין אם שוויו מיליונים רבים. ברם, בפועל מתייחסים בתי המשפט להיקף העיזבון הן בעת עריכת ניסיון לשכנוע הצדדים לפנות להליך גישור והן בהתייחס לטענות של מי מהצדדים על ניצולו של המצווה התלוי מבחינה כלכלית בזוכה בצוואה, טענה המתבססת על עילת "השפעה בלתי הוגנת" במקרים רבים.
מי רשאי ויכול להגיש התנגדות לצוואה
רק מי שהינו "מעוניין בדבר" רשאי ויכול להגיש התנגדות לצוואה, כך נפסק פעמים רבות בבתי המשפט. "מעוניין בדבר" הוא אדם שיש לו עניין כלכלי בתוצאות של ההליך לפסילת הצוואה. בדרך כלל, המשמעות היא שיש למתנגד אינטרס כספי ישיר בתוצאות הצוואה. כך לדוגמא, אחד מצאצאיו של המנוח הינו יורש על פי דין והוא מתנגד לצוואה המנשלת אותו מחלקו בעזבון המנוח. יורש על פי דין הינו "מעוניין בדבר", שכן אם התנגדותו תתקבל, העיזבון יחולק גם לו מכוחו היותו יורש בהתאם לחוק הירושה. עוד סוג של "מעוניין בדבר" הוא נושה של המנוח, אשר מטבע הדברים דורש את תשלום חובו של המנוח עוד בטרם חלוקת העיזבון בין היורשים. מקרים נוספים מצביעים על "מעוניין בדבר" כמי שהינו בעל עניין בחלוקת נכסי העיזבון שכן הוא בעלים בזכויות של חלק מנכס מסויים, כגון בעל אחוזי בעלות בקרקע בשותפות עם המנוח.
מועד הגשת התנגדות לצוואה
מועד הגשת התנגדות לצוואה הינו במועדים הקבועים בחוק הירושה. סעיף 67 לחוק הירושה קובע כי יש להגיש את התביעה כנגד הצוואה בתוך שבועיים מהמועד שבו פורסמה הגשת הבקשה בעיתונות היומית. היה ולא תוגש התנגדות בתוך המועדים שקבועים בחוק הירושה, ייתן הרשם לענייני ירושה צו לקיום הצוואה שהינו בגדר פסק דין לכל דבר ועניין, ואז לא ניתן יהיה להגיש עוד את ההתנגדות. במקרה שחלף המועד להגשת ההתנגדות וניתן צו לקיום הצוואה, יש להגיש תביעה לביטול צו קיום צוואה.
הארכת מועד להגשת התנגדות לצוואה
הארכת מועד להגשת התנגדות לקיום צוואה הינו הליך המוגש לרשם הירושה, אשר מטרתו להאריך את המועד להגיש את כתב ההתנגדות. כל עוד לא ניתן צו קיום צוואה, ניתן להגיש בקשה להארכת מועד להגשת התנגדות נגד צו קיום הצוואה. בקשה שכזו צפויה להתקבל על ידי הרשם לענייני ירושה, ובלבד שניתנה סיבה טובה להארכת המועד המבוקשת להגשת ההתנגדות. רשם הירושות מגביל את מספר הפעמים שבהם יאשר הארכת מועד להגשת התנגדות, כך שלא ניתן להאריך את המועד להגשת התנגדות עד אין סוף. הארכת המועד מאפשרת למתנגד לצוואה את פרק הזמן הנדרש לצורך ניסוח, גיבוש והגשת כתב התנגדות לקיום צוואה.
מתי לא מגישים התנגדות לצוואה?
אין להגיש התנגדות לצוואה במספר מקרים: ראשית, בכל מקרה שבו הסתבר לכם, שהרכוש שאתם אמורים לרשת בצוואה, הוענק עוד בימי חייו של המנוח המצווה ללא תמורה, במתנה, לאחד מקרובי המשפחה. במקרה והדבר הוסתר מכם, עליכם לשקול הגשת תביעה לביטול הסכם מתנה ולא התנגדות, שכן אין מדובר בסכסוך על צוואות וירושות אלא על פעולה שנערכה בימי חייו של המנוח.
שנית, אין מקום להגיש התנגדות לצוואה, במקרה שבו כבר ניתן צו לקיום הצוואה, אלא יש להגיש בקשה לביטול צו קיום צוואה, שהינו הליך שונה לחלוטין. עילות התנגדות לצוואה
כאמור, כדי להגיש תביעה נגד צוואה יש לפרט לבית המשפט את העובדות ואת הטיעונים המשפטיים שבעטיין יש לפסול את הצוואה. טיעונים אלו מכונים גם עילות משפטיות. עילות ההתנגדות מפורטות בחוק הירושה ועל פי פסיקת בית המשפט הן בגדר "רשימה סגורה":
א. אי כשרות לצוות (סעיף 26 לחוק הירושה – פסלות מלרשת),
ב. עשיית צוואה בכפייה (סעיף 27 לחוק הירושה – חופש לצוות)
ג. מסירת זכות הציווי בעוד הצוואה מעשה אישי (סעיף 28 לחוק הירושה)
ד. מסירת זכות הציווי לאחר על פי הוראות סעיף 29 לחוק הירושה.
ה. אונס, איום וכו' (סעיף 30 לחוק הירושה – השפעה בלתי הוגנת)
ו. אי ביטול של צוואה פגומה (סעיף 31 לחוק הירושה).
ז. טעות סופר (סעיף 32 לחוק הירושה).
ח. צוואה סתומה וכו' (סעיף 33 לחוק הירושה).
ט. צוואה בלתי חוקית, בלתי אפשרית או בלתי מוסרית (סעיף 34 ו-38 לחוק הירושה).
י. צוואה לטובת עדים וכו' (סעיף 35 לחוק הירושה – מעורבות בעריכת צוואה).
יא. ביטול הצוואה על ידי המצווה (סעיף 36 לחוק הירושה).
חרף העובדה שרשימת העילות היא קבועה "רשימה סגורה", התפתחו בשנים האחרונות טיעונים משפטיים נוספים, המבוססים על טענות יצירתיות וחדשניות יותר. קראו בקישורים שלהלן על דוגמאות לטענות מיוחדות בהליך ההתנגדות, בהן עשה שימוש עו"ד התנגדות לצוואה דר' רן מובשוביץ, כגון: תחרות בלתי הוגנת בין יורשים., צוואה שנשתכחה, פסלות לרשת, זיוף צוואה וכן ההלכה המהפכנית המכונה הלכת החוטים השזורים. הלכה זו, בתמצית, קובעת כי על בית המשפט להתרשם מהתמונה הגדולה המתגלה בפניו בעקבות ניהול הליך ההתנגדות ולקבוע אם בשים לב לכל מה שהוכח, נחה דעתו שדין הצוואה להיפסל בשל הופעתן של מספר עילות לפסילת צוואה, אשר אין די בכל אחת מהן לחוד בכדי להביא לקבלת ההתנגדות כנגד הצוואה נשוא ההליך.
דוגמא נוספת לעילה שאינה חלק מן הרשימה הסגורה הישירה של עילות כנגד הצוואה המפורטת בחוק הירושה היא זכיה של אדם בעיזבון חרף העובדה שהזוכה מצוי בניגוד עניינים. כך לדוגמא, ניתן לתהות אם הוראת צוואה במסגרתה מוריש אדם לאפוטרופוס שלו חלק מעיזבונו, נולדה בשל רצונו החופשי של המצווה ולא בשל חששו, כי אם לא יעניק טובת הנאה מסוג זה לאפוטרופוס, הרי שהלה ינטוש אותו. במקרה שכזה, ברור כי לא רצונו החופשי של המצווה הוא זה שהוביל להוראת הצוואה אלא דווקא חששו מפני תוצאת אי הענקת הירושה למטפל.
תגובה להתנגדות לצוואה
תגובה להתנגדות לצוואה הינו כתב הטענות שיש להגיש על מנת להתמודד עם ההתנגדות. כתב הטענות מוגש, בדרך כלל, 30 ימים לאחר שרשם הירושה מעביר את הדיון בהליך כולו לבית המשפט לענייני משפחה. כתב התגובה להתנגדות יכלול את הטיעונים הנוגדים את טענות ההתנגדות ויוכיח כי הנטען הינו חסר שחר ויש לדחות אותו וליתן צו קיום לצוואה כמבוקש. כתב תגובה להתנגדות לצוואה יכלול את כלל המידע, המסמכים והראיות המצויות בידי מבקש קיום הצוואה או פירוט של מקום הימצאן של הראיות.התגובה תכיל תצהיר של מבקש קיום הצוואה, לתמיכה בטענותיה.
במסגרת המאמר הגנה על צוואה, אנו סוקרים את מכלול הדרכים והאמצעים להגן על רצונו האחרון של המצווה העורך צוואתו. כפי שמפורט שם, הגנה על צוואה מפני התנגדות משמעה נקיטת צעדים עוד בעת עריכת הצוואה על ידי המצווה, שמטרתם היא לקדם את פני הרעה ואת ההתנגדות הצפויה.
דוגמאות להתנגדות לקיום צוואה
ככלל, התביעה כנגד הצוואה תוגש בדרך שבה מוגש כתב תביעה לבית המשפט. כותרת התובענה תהיה: התנגדות לצוואה ומתחתיה יפורט הסעד המבוקש, שהינו להורות על דחיית הבקשה לקיום צוואה. בעמוד הראשון יצוינו בעלי הדין הנוגעים בדבר, לאמור: התובע את קיום הצוואה מצד אחד יכונה "התובע" או "מבקש הקיום" ואילו המתנגד או המתנגדים לקיום הצוואה מהצד השני יכונו כ-"מתנגדים" או "משיבים" או "נתבעים". כך, המתנגד לצוואה הינו הנתבע ואילו המבקש את קיומה ירשם כתובע וזאת למרות שהמתנגד הוא מי שמגיש כתב התנגדות ראשון ופותח את ההליך.
במסגרת הטענות, יפרט המתנגד את הקשר של הצדדים להתנגדות, למנוח המצווה ולצוואה נשוא סכסוך הירושה, את נסיבות עריכת הצוואה כפי וככל שהן ידועות לו, מדוע יש לפסול את הצוואה ולא ליתן צו קיום אחריה, ויתייחס לסוגיית הנישול ומשמעותו בזיקה להוראות הצוואה.
פגם צורני – דוגמא להתנגדות לצוואה
פגם צורני בצוואה כעילת התנגדות לצוואה (פגם בצורה) הינו פגם שחומרתו נמוכה מחומרת פגם מהותי, שכן סעיף 25 לחוק הירושה מעניק לבית המשפט שיקול דעת להכשיר צוואה שנפל בה פגם צורני, ובלבד שהשתכנע כי מדובר בצוואת אמת.
צוואתו של רונן ז"ל הוגשה לקיום על ידי אלמנתו ליאת, לאחר שהלך לעולמו במפתיע. ימים אחדים לאחר הגשת הבקשה לקיום צוואה, הוגשה התנגדות לצוואה על ידי ילדיהם של ליאת ורונן ז"ל המיוצגים על ידי עורך דין נאור.
בהתנגדות נטען, כי בצוואת רונן ז"ל חסרה אחת מחתימות העדים ולכן היא פסולה מכל וכל, מכיון שחוק הירושה קובע שצוואה בעדים דורשת שתי חתימות עדים. לטענת המתנגדים, שנושלו מהעזבון, ולא קיבלו דבר מהירושה, העדר חתימת אחד העדים משמעו שהצוואה פסולה, אין וודאות לכך שמדובר בצוואת אמת, נפגעו כללי הטקסיות המחייבים בעת עריכת צוואה בעדים, ועל כן, אין לקיימה באמצעות צו קיום צוואה.
עורך דין התנגדות לצוואה רן, אשר עיין בצוואה שהותיר רונן ז"ל, גילה שאכן, למרות שפרטי העדים לצוואה היו מצויינים על גבי הצוואה, חסרה חתימה של אחד מ-2 העדים על גבי אישור העדים המצוי מתחת לחתימתו של רונן המנוח במסמך הצוואה, והוא לא התעצל והתקשר לשני עדי הצוואה, אשר אישרו בפניו, כי נכחו בעת ובעונה אחת בעת שרונן חתם בפניהם על הצוואה.
התברר, כי כל אחד מן העדים סיפר לעו"ד רן, כי זכור לו שנשכח מעורך הדין שערך את הצוואה להחתים את אחד העדים, אשר נאלץ לצאת בבהילות לפגישה מיד לאחר סיום עריכת הצוואה. עו"ד רן אף שוחח עם עורך הדין שערך את הצוואה, והאחרון אושש את טענת העדים, כאשר אישר כי שכח להחתים עד בשל חפזונו לצאת מהחדר, והוא אף נזכר כי המצווה עצמו מיהר לקחת את עותקי הצוואה ולהיפרד ממנו בדרכו לארוחת ערב חגיגית עם בני משפחתו.
בעקבות דברי העדים, הוגשה תגובה להתנגדות, שם נטען, כי העדר חתימה של עד על צוואה בעדים היא פגם צורני שבית המשפט רשאי לתקן על מנת לתת תוקף לצוואה, אם אין לו כל ספק שהצוואה היא צוואת אמת, וכי בפועל שני העדים נכחו בעת חתימת המנוח על צוואתו. נטען, כי בנסיבות אלו, חסרונה של החתימה אינו בגדר פגם מהותי היורד לשורש הדברים ופוסל את הצוואה וכי באיזון שבין החובה לכבד את רצון המת וקיומו של פגם צורני בצוואה, האינטרס הראשון גובר. בית המשפט לעניני משפחה קיבל את טענותיו של עורך דין רן, דחה את ההתנגדות לצוואת רונן ז"ל, והורה על מתן צו קיום צוואה.
פגם מהותי – דוגמא להתנגדות לצוואה
פגם מהותי כעילת התנגדות לצוואה הינו פגם חמור במיוחד, אשר מוביל בהכרח לפסילת הצוואה, גם אם בית המשפט השתכנע כי מדובר בצוואת אמת.
רועי ביקש מנוטריון לערוך עבורו צוואה. הנוטריון הסכים וביקש את הוראות הצוואה, על מנת להכין אותה בטרם יגיע רועי לחתימה עליה. רועי, שהיה עסוק באותה עת בתכנון נסיעתו לתאילנד, הסביר לחברו הטוב ברנרד מה הוא מבקש להוריש, וביקש ממנו לשלוח לנוטריון את הוראות הצוואה בדואר אלקטרוני, וכך פעל ברנרד. שבוע לאחר מכן, הגיע רועי לפגישה עם הנוטריון, אשר הדפיס את הצוואה שהכין על פי ההוראות שקיבל מברנרד, והקריא אותה לרועי. רועי אישר את הצוואה וחתם עליה. הנוטריון אימת את חתימת רועי, ומסר לו 3 עותקים של הצוואה.
לימים, לאחר פטירת רועי, הוגשה התנגדות לצוואתו על ידי בתו, שם נטען, כי הצוואה חסרה רכיב חיוני, ועל כן היא פסולה. בית המשפט לענייני משפחה עיין בסעיף 25 לחוק הירושה, וגילה כי לא ניתן להכשיר צוואה שנערכה בפני רשות (צוואה נוטריונית) אם הצוואה לא נאמרה לנוטריון על ידי המצווה או נמסרה על ידי המצווה לנוטריון. הצוואה נפסלה, חרף העובדה שהשופט אמר כי אין לו ספק שזוהי צוואת אמת.
צוואה סתומה – דוגמא להתנגדות לצוואה
להלן דוגמא להתנגדות לקיום צוואה על יסודה של טענת צוואה סתומה:
יהודה ז"ל הותיר אחר צוואה בכתב יד החתומה על ידו ונושאת את תאריך עריכתה.בצוואה נרשם כי יהודה מצווה על כל בני משפחתו לאהוב אחד את השני עד כלות ולא לריב על הרכוש ששייך לו.
בעקבות כך התחולל סכסוך ירושה מר בין בני המשפחה. הבן הבכור עומר טען, כי על פי כללי העדה התימנית, כל הרכוש שהיה שייך לאביו המנוח שייך לו, והוא אף מציג פתק שנחתם על ידי הרב השכונתי המאשר כי זהו דין תורה אצל התימנים.
הבת הצעירה רותי, הגישה התנגדות לצוואתו של יהודה וטענה כי אין כל הוראת הורשה של הרכוש, ולכן יש לחלק את הרכוש על פי כללי ירושה על פי דין.
בפסק הדין קובע בית המשפט לענייני משפחה כי הכלל הוא, שבהעדר הוראת הורשה מעשית הקובעת כיצד יש לחלק את הרכוש בצוואה, אין לקיים אותה, מקום שהיא צוואה סתומה בהתאם לסעיף 33 לחוק הירושה. בית המשפט קובע כי צוואתו של יהודה אכן אינה מכילה כל הוראה פוזיטיבית (מעשית) הקובעת את זהות היורשים או מי מהם זכאי למנה או חלק בעיזבון, ולכן נותן על פי בקשת רותי צו ירושה למגנת רוחו של הבן עומר.
עורך דין התנגדות לצוואה
עורך דין המתמחה בתביעות המיוחדות העוסקות בהתנגדויות לצוואה מכונה עורך דין התנגדות לצוואה. זהו עורך דין צוואה אשר התמקצע, צבר ניסיון רב ולמד כיצד לנהל ביעילות מירבית הליך מיוחד זה בבית המשפט לענייני משפחה. עו"ד התנגדות לצוואה יהיה בקיא בסדרי הדין המיוחדים בבימ"ש למשפחה, באסטרטגיה ובטקטיקה הנדרשת לניהול הליך מיוחד מסוג זה ובאמונות והערכים שבימ"ש מבקש לקדם במסגרת הדיון בסכסוכי ירושה.
התמקצעותו של עורך דין מומחה לירושה בהליך זה, באה לכדי ביטוי במספר היבטים, החל בהבנת הדרישות הטכניות שביסוד ניהול ההליך, דרך הכרת פסיקות בית המשפט והתקדימים המנחים את הערכאה הדיונית בבואה לפסוק אם לקבל או לדחות את ההתנגדות וכלה בהכרת השופטים היושבים בדין, דעותיהם ונטיות ליבם. בנסיבות המקימות צורך להתמודד עם הגשת התנגדות לקיום צוואה, מומלץ איפוא לפנות אך ורק לעו"ד בעל ניסיון ומוניטין בתחום המיוחד של התנגדויות לצוואה.
עצות זהב במקרי התנגדות לצוואה
אם ברצונכם להגיש התנגדות בשל נישולכם מרכוש המנוח שלא בצדק או בניגוד למובטח ולמסוכם, אני מציע שתפעלו באופן אסטרטגי ומתוך הבנה שרק תכנון מושכל ולטווח ארוך יכול להביא לתוצאות טובות בהליך. מעת שהתברר לכם שיש צורך להגיש תביעה לביטול צוואה, אני ממליץ לפנות מיד לייעוץ לעורך דין ירושה מומחה בתחומו.
אני ממליץ בכל פה להימנע מהניסיון לנתח לבד את המצב המשפטי, גם אם אתם סבורים שהמצב פשוט ובלתי סבוך. עורכי דין צוואות מנוסים יכולים למקד את הדיון בשאלה החשובה ולאתר את הטענות שהינן בעלות הסיכוי הרב ביותר בהליך ההתנגדות. קשה להפריז בחשיבות העצות שתקבלו ממומחה בירושה, בטרם פניה לבית המשפט, והדברים נאמרים מניסיון רב שנים של משרדי בתחום זה בלבד.
בנוסף, אני ממליץ שלא לפעול לבד ובאופן עצמאי, ולהימנע מנקיטת פעולות כגון ניהול משא ומתן על העיזבון או פתיחת סכסוך. מומלץ שלא להתעמת עם מי שלדעתכם אחראי לסכסוך המשפחתי על הצוואה. אל תקיימו שיחות עם בני משפחה במטרה לגייס אותם לגשר על הפערים למול הצד השני. חשוב להפנים, כי חיוני להקפיא את המצב ולהימנע מביצוע פעולות, עד למצב שבו תוכננה, בעזרת עורך דין מומחה לירושה תוכנית פעולה אסטרטגית לטיפול בסכסוך, בין אם מדובר באיום בהגשת התנגדות ובין אם מדובר באיום של הגשת צוואה שנערכה בשל תחבולה או השפעה אסורה.
המסקנה החשובה מכל היא: שמרו על קור רוח. אין צורך לרוץ בריצת אמוק להגיש "התנגדות לצוואה" לבד או באמצעות עו"ד "חבר", גם אם לאחרון יש את כל הכוונות הטובות. זכרו, ניתן להגיש את ההתנגדות פעם אחת בלבד, ואם לאחר מכן תבקשו לתקן אותה, תהיה לכך משמעות רבה ביחס לאמינותכם, מהימנותכם ורצינות טענותיכם.
נושא | הסבר |
---|---|
מהי התנגדות לצוואה? | תביעה המבוססת על עילות הקבועות בחוק הירושה, שמטרתה לפסול את הצוואה ולמנוע מתן תוקף משפטי לה. |
מתי לא מגישים התנגדות לצוואה? | כאשר הרכוש שהצוואה מתייחסת אליו כבר הועבר במתנה בחייו של המצווה, או כאשר כבר ניתן צו קיום צוואה. |
מתי מגישים את הליך ההתנגדות לצוואה? | הליך ההתנגדות מוגש לרשם הירושה בתוך שבועיים מפרסום הבקשה לקיום צוואה בעיתונות היומית, ולאחר מכן, הוא מועבר לדיון בבית המשפט לענייני משפחה. |
מי רשאי להגיש התנגדות לצוואה? | רק מי שהוא "מעוניין בדבר", כלומר בעל עניין כלכלי ישיר בתוצאות ההליך, כגון יורש על פי דין או נושה של המנוח. |
מהו הבסיס המשפטי להגשת התנגדות לצוואה? | התנגדות לצוואה חייבת להתבסס על אחת או יותר מהעילות המפורטות בחוק הירושה, כגון: חוסר כשרות של המצווה לערוך צוואה, כפיית המצווה לערוך צוואה, השפעה בלתי הוגנת על המצווה לכתוב צוואה באופן מסויים, תחבולה המטעה את המצווה לערוך צוואתו באופן מסוים. ישנן גם עילות נוספות שפותחו בפסיק, כגון תחרות בלתי הוגנת בין יורשים. |
האם ניתן לפסול את הצוואה באמצעות טענות נוספות? | כן. פסילת הצוואה בהליך התנגדות יכולה להתבסס גם על חוסר ברכיבים חיוניים בצוואה. מדובר ברכיבים שכל צוואה הנערכת בישראל חייבת להכילם, על מנת שהמסמך יכונה צוואה. על מנת לברר מהו הרכיב החיוני בצוואה נשוא ההתנגדות, יש לקבוע קודם כל, מהו סוג הצוואה העומדת לדיון: צוואה בעדים, צוואה בכתב יד, צוואה בפני רשות או צוואת שכיב מרע (בעל פה). |
דוגמאות לטענות התנגדות לצוואה | התנגדות עשויה להכיל טענה שנפל בצוואה פגם צורני (חוסר בחתימות עדים), פגם מהותי (הורשת נכס שלא שייך למצווה, חוסר כשרות של המצווה) או צוואה סתומה (צוואה חסרת הוראות ברורות או שלא ניתן להבין ממנה מי ירש נכס או זכות שבעיזבון). |
חשיבות עורך דין מומחה לייצוג בהתנגדות לצוואה | עורך דין מומחה העוסק רק בתחום הירושות אוחז בניסיון וידע מעמיק בהליכי התנגדות לצוואה, ועל כן יוכל לתכנן אסטרטגיה מושכלת ולהגיש את ההתנגדות היעילה ביותר. דומים פני הדברים לצורך בעורך דין מומחה לשם הגנה על צוואה מפני ניסיונות לפסול אותה. |
עצות לפני הגשת התנגדות | עליך להימנע מנקיטת צעדים עצמאיים, לתכנן בעזרת עו"ד מומחה, לא להיחפז מדי בהגשה אלא לאחר תכנון מדוקדק. |
לסיכום, התנגדות לצוואה היא הליך משפטי מורכב המחייב מומחיות וניסיון בתחום דיני הירושה. ההצלחה בהליך תלויה באיכות הראיות, חוזק העילות המשפטיות, ומומחיות עורך הדין המייצג. במשרד עו"ד ד"ר רן מובשוביץ, המתמחה אך ורק בדיני ירושה וצוואות, נשמח לסייע לכם בבחינת האפשרויות העומדות בפניכם. צרו קשר להתייעצות מקצועית.
שאלות ותשובות בנושא התנגדות לצוואה
- פגמים בכשירות המצווה - למשל, המצווה לא היה כשיר מבחינה שכלית או סבל מהפרעה נפשית בזמן עריכת הצוואה. במקרים כאלה נדרשת חוות דעת רפואית מקצועית המעידה על מצבו הקוגניטיבי של המצווה בזמן עריכת הצוואה. חשוב להציג תיעוד רפואי מסודר, כולל אבחונים והערכות של רופאים שטיפלו במצווה באותה תקופה.
- השפעה בלתי הוגנת - מצב בו אדם הפעיל לחץ או השפעה פסולה על המצווה לשנות את צוואתו. מדובר באחת העילות המורכבות להוכחה, כיוון שהיא דורשת הצגת ראיות לקיום תלות של המצווה באדם אחר, ושאותו אדם ניצל את התלות הזאת כדי להשפיע על תוכן הצוואה. למשל, מטפל שמנע מבני משפחה לבקר את המצווה ובמקביל שכנע אותו לשנות את הצוואה לטובתו.
- זיוף או תרמית - כאשר קיים חשד שהצוואה זויפה או נערכה תוך כדי מרמה. חוות דעת של מומחה גרפולוג יכולה להיות מכרעת בהוכחת זיוף חתימה או שינויים במסמך. חשוב גם לבדוק את נסיבות עריכת הצוואה - למשל, האם נערכה במועד בו המצווה היה מאושפז וללא נוכחות עורך דין.
- פגמים צורניים - הצוואה לא נערכה בהתאם לדרישות החוק, למשל חסרה חתימה או עדים נדרשים. החוק קובע דרישות פורמליות מדויקות לכל סוג של צוואה - בפני רשות, בפני עדים, או בכתב יד. פגם בדרישות האלה כמו העדר תאריך בצוואה בכתב יד או חתימת עד שאינו כשיר, עשוי להוביל לפסילת הצוואה כולה.
- טעות - המצווה טעה בעובדות מהותיות שהשפיעו על תוכן הצוואה. למשל, מצווה שהוריש נכס מתוך אמונה מוטעית שהוא שייך לו, או שהדיר יורש בגלל מידע שגוי שקיבל לגביו. במקרים כאלה יש להוכיח שאילו ידע המצווה את העובדות, היה עורך את הצוואה באופן שונה.
- הגשת כתב תשובה - היורשים על פי הצוואה רשאים להגיש כתב תשובה להתנגדות
- דיון מקדמי - בית המשפט מקיים דיון ראשוני לבחינת טענות הצדדים
- הליך גישור - לפעמים בית המשפט ממליץ לצדדים לפנות להליך גישור
- שמיעת ראיות - במידה והסכסוך לא נפתר, מתקיימים דיונים להצגת ראיות וחקירת עדים
- פסק דין - בסיום ההליך בית המשפט מכריע בתיק
- קיים חשש לאובדן ראיות חיוניות
- מעורבים בתיק קשישים או חולים במצב קשה
- קיים סיכון להברחת נכסים
משרד עורכי דין דר' רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין דר' רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה על צוואה, תביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.