עילות לביטול צוואה
עילות לביטול צוואה
עילות לביטול צוואה הן אותם נימוקים שעל יסודם תבוטל צוואה במסגרת התנגדות לקיום צוואה. עילות אלו מפורטות בחוק הירושה ומקובל לחלקן לשתי קבוצות עיקריות: העילות העוסקות בפן הצורני של הצוואה והעילות העוסקות בפן המהותי של הצוואה. הפן הצורני של הצוואה הוא התחום העוסק בבחינת צורתה של הצוואה ועמידתה בתנאים שבחוק הירושה ל-עריכת צוואה מסוג מסויים. לדוגמא, צוואה בעדים דורשת שתהא כתובה, כך שלא ניתן לערוך צוואה בעדים באמצעות אמירתה בפני מצלמה בצילום וידאו בלבד. הפן הצורני בוחן גם את קיומם של רכיבי יסוד בצוואה, אותם רכיבים שאם אחד מהם חסר בצוואה, הרי שאין מדובר בצוואה כלל. לדוגמא, הדרישה לקיומם של שני עדים בצוואה היא רכיב יסוד, ואם אין שני עדים לצוואה, הרי שהצוואה פסולה. הפן המהותי של עילות לביטול צוואה הינו התחום הבודק אם הצוואה היא צוואת אמת, באמצעות בדיקת רצונו האחרון של המנוח, אומד דעתו וגמירות דעתו לעשות את הצוואה באופן שבו נערכה, קיומן של השפעות אסורות על המנוח ומשמעותן, מעורבות בעריכת הצוואה באחד האופנים האסורים על פי חוק הירושה והפסיקה. פסיקת בתי המשפט קבעה כי עילות ביטול הצוואה הן אך ורק אלו המצויות בחוק הירושה, כך שמדובר ברשימה סגורה שלא ניתן לחרוג ממנה.
עילות ביטול הצוואה בחוק הירושה
סעיף 25 לחוק הירושה
סעיף 25 ל-חוק הירושה הוא סעיף חשוב ביותר בחוק, הקובע את היקף שיקול הדעת של בית המשפט לתקן צוואה שנפלו בה פגמים ולא לבטל אותה. מדובר בהוראת חוק שמטרתה לקבוע את התנאים הצורניים, תנאי הצורה המינימליים שהצוואה חייבת לכלול לשם ההכרה בה כצוואה.
בהקשר ל-צוואה בכתב יד קובע סעיף 25 לחוק הירושה, כי הצוואה תבוטל אם הצוואה אינה כתובה כולה בכתב ידו של המצווה. בהקשר ל-צוואה בעדים, קובע סעיף 25 לחוק הירושה, כי הצוואה תבוטל אם אינה רשומה בכתב ואם המצווה לא הביא אותה בפני שני עדים, בהקשר ל-צוואה בפני רשות (צוואה נוטריונית), סעיף 25 לחוק הירושה קובע כי הצוואה תבוטל אם לא נאמרה בפני רשות או הוגשה לרשות על ידי המצווה עצמו, ובהקשר ל-צוואה בעל פה (שכיב מרע), הצוואה תבוטל אם לא נאמרה על ידי המצווה עצמו בפני שני עדים השומעים את לשונו בעת שהיה שכיב מרע או שראה עצמו מול פני המוות.
סעיף 25 לחוק הירושה מצמצם את הדרישות המופיעות ביחס לכל אחת מצורות הצוואה בסעיפים 19-23 לחוק הירושה, והלכה למעשה קובע את רכיבי היסוד שחסרונם מהווה משום עילה לביטול הצוואה, שאינה תלויה בשיקול דעתו של בית המשפט.
סעיף 26 לחוק הירושה
סעיף 26 לחוק הירושה הינו עילה לביטול צוואה על יסוד אי כשרות של המצווה, אם היה קטין או פסול דין או לא ידע להבחין בטיבה של הצוואה. סעיף 26 לחוק הירושה מהווה אחת העילות השכיחות לביטול צוואה, בהיותו עוסק בטענת אי כשרות של המצווה. ראוי לציין, כי נדירים המקרים שבהם מכריז בית משפט על אדם כפסול דין, אפילו אם מונה לו אפוטרופוס, ולכן עילה זו לביטול צוואה תלויה בדרך כלל בהוכחה של מצב רפואי של המנוח במועד עריכת הצוואה על יסוד חוות דעת רפואית של מומחה רפואי מטעם בית המשפט.
סעיף 28 לחוק הירושה
סעיף 28 לחוק הירושה קובע כי הצוואה חייבת להיערך על ידי המצווה עצמו וכל הוראה התולה את תוקפה ברצונו של אדם שאינו המצווה היא הוראה בטלה. הוראת סעיף 28 לחוק הירושה היא עילה לביטול צוואה הסותרת למעשה את הזכות הקיימת היום לעריכת צוואה הדדית שכן בצוואה זו מסכימים בני הזוג יחד על הוראות הצוואה.
סעיף 29 לחוק הירושה
סעיף 29 לחוק הירושה הוא מקרה פרטי של סעיף 28 לחוק הירושה. מדובר בסעיף אשר קובע כי "אין המצווה יכול למסור לאחר את קביעת האדם שיזכה מן העזבון או את קביעת החלק היחסי או המנה שהאדם יזכה בהם". חוק הירושה קובע בסעיף 29 לחוק הירושה כי צוואה תתבטל אם יתברר כי המצווה הורה בצוואתו לאדם אחר להחליט עבורו מי יירש ומה חלקו בעיזבון. סעיף 29 לחוק הירושה מונה חריגים לאיסור זה, וקובע כי המצווה יכול לקבוע קבוצה שממנה יבחר האדם את הזוכה, כגון בני משפחה מסויימים או עמותות העוסקות בנושא מסויים.
סעיף 30 לחוק הירושה
סעיף 30 לחוק הירושה הוא סעיף הקובע את ביטולה של צוואה שהתברר כי היא נערכה תחת השפעה אסורה כגון "אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית". נעשה שימוש שכיח בסעיף זה במסגרת התנגדויות לצוואה כעילה לביטול צוואה. לסעיף 30 לחוק הירושה תנאים רבים. לדוגמא, השפעה בלתי הוגנת צריכה להתחיל לפני עריכת הצוואה ולהימשך לאחריה לתקופה של למעלה משנה לפחות, שאם לא כן, סעיף 31 לחוק הירושה קובע כי טענת ביטול הצוואה על יסוד השפעה הבלתי הוגנת תבוטל.
סעיף 35 לחוק הירושה
סעיף 35 לחוק הירושה הינו עילה לביטול צוואה על יסוד מעורבות של אחר בעריכת הצוואה. מעורבות זו יכולה להיות בעריכתה של הצוואה, בהיות המעורב עד לעשייתה של הצוואה או באופן אחר. האפשרות השלישית "באופן אחר" פותחת פתח לטענות שונות ספציפיות כעילה לביטול הצוואה. ראוי לציין כי סעיף 35 לחוק הירושה מפורש באופן מצומצם בבתי המשפט, לאור התוצאה הקשה שלו, שהינה ביטולה של הצוואה.
סעיף 38 לחוק הירושה
סעיף 38 לחוק הירושה מהווה עילה לביטול צוואה על יסוד העובדה שהוראותיה בלתי מוסריות, בלתי אפשריות או בלתי חוקיות. סעיף 38 לחוק הירושה מאפשר לבית המשפט להביא לכדי ביטוי את מערכת הערכים של הציבור בישראל ולקבוע מהי צוואה מוסרית ומהי צוואה שאינה מוסרית, שאם זהו המצב, הדבר מהווה אחת מה- עילות לביטול צוואה.
עילות מיוחדות לביטול צוואה
עילות מיוחדות לביטול צוואה הן אותן עילות יצירתיות שצמחו בשנים האחרונות ומציגות ככותרת שונה מצב עניינים הדורש את ביטולה של הצוואה וניתן שתי דוגמאות לכך: עילת ביטול צוואה שנערכה לטובת אפוטרופוס למעשה היא עילה העוסקת בטענה שהאדם המטפל במצווה משפיע על רצונו מעצם תלותו של המצווה בו, ולכן הוראת צוואה לטובתו היא הוראה בטלה. זוהי למעשה דרך שונה להציג השפעה בלתי הוגנת על המצווה כעילה לביטול צוואה. עילת ביטול צוואה נוספת עוסקת במערכת היחסים שבין היורשים הפוטנציאלים עצמם ובכללי ה-תחרות הבלתי הוגנת בין היורשים. כך לדוגמא, יורש א' מכפיש את יורש ב' ללא ידיעתו של האחרון בפני המצווה בכדי להשפיע על צוואתו. גם זו מהווה עילה לביטול צוואה המשקפת באופן יצירתי את המושג השפעה בלתי הוגנת.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה על צוואה, תביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.