אופי צוואתי
אופי צוואתי של מסמך שנטען שהוא צוואה הוא אחד מהמבחנים הראשוניים אותם מיישם בית המשפט לענייני משפחה על מנת להכריע אם מסמך מסויים הוא אכן צוואה. כך לדוגמא, האם פתק בכתב יד יכול להיות צוואה ? על כך ענתה הפסיקה בעבר ולא פעם, כאשר היא מתייחס בעיקר לסוגיית נושא הצוואה במובן של מהו נושאו של המסמך נשוא המחלוקת. המשמעות של אופי צוואתי היא שהמסמך מכיל תוכן המצביע על כך שהוא מהווה את צוואתו האחרונה של המנוח, גם אם חסרים פרמטרים מסויימים המצביעים על כך שמדובר בצוואה. כך לדוגמא, נניח שבפנינו מסמך שהוא חסר כותרת אך בתוך תוכנו כותב המנוח כי הוא מבקש להוריש את רכושו לבן הבכור. ברור כי השימוש במילה "להוריש" מצביע על אומד דעתו של המנוח כמי שמבקש לתת הוראות הורשה. מסמך שכזה נושא אופי צוואתי. מסמך המכיל את הביטוי "עיזבון" או מתייחס למושג "היקף עזבון" מוביל בהכרח למסקנה שהוא מתייחס לרכוש של אדם שנפטר, כך שמתחזקת ההנחה שמדובר בצוואתו של הנפטר. מנגד, לעיתים יכלול המסמך את כל הדרישות הפורמליות שנדרשות מצוואה כשרה, כגון, חתימה, תאריך ועדים, אך המסמך כלל אינו צוואה, ואינו מכיל תוכן המצביע על כך שעורכו רצה שיהיה צוואה. ידוע כי אדם חותם על מסמכים רבים בימי חייו שעשויים להוות צוואה, אך ברור כי החוק לא מכיר בהכרח בכל אותם מסמכים כצוואה אלא אם הם מכילים את אותם רכיבים שבתוכן שמהם ניתן להסיק, כי מדובר בצוואה. כל עוד לא ניתן להכיר באופיו הצוואתי של המסמך, הרי שאין להתייחס אליו כצוואה. מבחן נוסף הוא מטרת הצוואה כמבחן לאופיה. מבחן זה בוחן מה מטרתו של המסמך שנטען כי הינו צוואה. היה ומטרתו הורשה או העברת רכוש לאחר פטירה, הרי שיש בו משום אופי צוואתי. סיוע לקביעת אופי צוואתי הוא מבחן העוסקת בנסיבות החיצוניות המקיפות את עריכת המסמך נשוא המחלוקת. לדוגמא, אם לצד המסמך נמצאת צוואה כשרה של המנוח, הדעת נותנת שלא רצה שהפתק יהווה צוואה נפרדת.
נושא הצוואה
נושא הצוואה חשוב ביותר לקביעת קיומו של אופי צוואתי. נושא הצוואה הוא אותו רכיב עיקרי שעוסק בהורשת נכסי המנוח, אם אכן מדובר בצוואה. במקרים רבים נושא הצוואה כלל אינו קשור לירושה אלא לפעולות או אירועים או הוראות שלא נועדו לשמש לאחר פטירתו של המנוח. קיומן של הוראות שכאלו מלמדות כי נושא המסמך אינו צוואתי וכי המסמך אינו צוואה.
פתק כצוואה
אדם רושם פתק בכתב ידו לנכדיו ומשיא להם שלל עצות בנוגע לרכוש לאחר שילך לעולמו. האם מדובר בצוואה בכתב יד? המבחן העיקרי שמופעל בבית המשפט לענייני משפחה הינו מבחן "אופיו הצוואתי" של המסמך. עו"ד ירושה יטען כי הפתק עוסק בהוראות הורשה וינסה לשכנע את בית המשפט בכך שמדובר בצוואה.
מטרת הצוואה כמבחן לאופיה
מקובל להניח, שמטרת הצוואה היא להורות על חלוקת עזבונו של המנוח, ולכן לא יוכר מסמך כלשהו כצוואה, אלא אם הוא מכיל בתוכו הוראות ברורות הנוגעות לחלוקת העיזבון (או חלקו). בנוסף, על המסמך להכיל את כוונתו של המנוח בכך שהמסמך נשוא הדיון הוא צוואתו האחרונה, ואלו הוראותיו האחרונות. כך לדוגמא, אדם שרושם טיוטה של צוואה או מכתב הוראות לניסוח צוואה המיועד לעורך דינו – אינו מתכוון בהכרח לכך שאותה טיוטה תהיה צוואה, ולכן לא מדובר בצוואתו האחרונה של האדם. בפסק דין שניתן לאחרונה בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב, קבע בית המשפט כי פתק שהותירה מנוחה לנכדיה בכתב ידה אינו בגדר צוואה, וזאת מכיון שאינו נושא אופי צוואתי. בית המשפט קבע, כי הפתק אינו מכיל כותרת צוואה ואינו מיועד כלפי כל העולם, אלא כפנייה אישית. עוד נקבע, כי הפתק אינו מכיל הוראות ציווי לגבי מה שיעשה ברכושה של המנוחה, אלא מכיל "עצות לדרך".
סיוע לקביעת אופי צוואתי
הפתק לא ביטל את צוואתה הקודמת של המנוחה, שנערכה בפני עורך דינה חודשים ספורים קודם לכן. הפתק נמצא בין כליה של המנוחה, בצמוד לצוואה בעדים, כך שהמנוחה לא השמידה את הצוואה בעדים ולא התכוונה לבטלה. הפתק לא הכיל את חתימתה של המנוחה, אלא נחתם במילה "סבתא", כך שלא מדובר בחתימת המנוחה (שאף הוכחה כחתימה שונה על מסמכים רשמיים). בנוסף, סקר בית המשפט את אומד דעתה של המנוחה, לאור העובדה שמהפתק עלה כי כעסה על הנכדים, כך שאין כל היגיון בטענה שהמנוחה בחרה להעניק את כל רכושה לנכדיה ולנשל את בנה. לבסוף, סיכם בית המשפט את מסקנתו בכך שאפילו היה אפשר לראות בפתק צוואה, הרי שהוראותיה סתומות, שכן לא ניתן להבין מתוך הפתק כיצד ובאיזה אופן לחלק את רכושה. נקבע איפוא, כי הפתק אינו נושא אופי צוואתי של מסמך ועל כן אינו בגדר צוואה. שאלה נוספת שיכולה להתעורר היא מה דינה של צוואה שנשתכחה? האם מסמך נושן שהמצווה שכח על קיומו. האם עובדת השכחה המלמדת כי המצווה שכח מה היה רצונו לפני שנים רבות, גם מקימה מסקנה שמדובר במסמך שחסר אופי צוואתי? הסוגיות העומדות בבסיס ההכרעה בדבר היותו של מסמך משום צוואה לאור האופי הצוואתי שלו הן רבות ומורכבות. לכן, מומלץ עד מאד לכתוב צוואה בסיוע של עו"ד ירושה מומחה בתחומו אשר בקיא בפסיקה העניפה בנושא זה ובהוראות החוק.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.