איך מתחלקת ירושה כשאין צוואה?
איך מתחלקת ירושה כשאין צוואה
איך מתחלקת ירושה כשאין צוואה? בהיעדר צוואה, רכושו של אדם שהלך לעולמו מתחלק לפי חוק הירושה. חוק הירושה מתבסס על עקרון של השארת הנכסים והממון בידי בני המשפחה. על מנת להבין איך מתחלקת הירושה כשאין צוואה, עלינו להבין קודם כל מה המשמעות של "אין צוואה". יתכן והמנוח השאיר אחריו צוואה, ואולם לצוואה זו אין כל תוקף אלא אם ניתן עליה צו קיום צוואה. לכן, כאשר אתם אוחזים בידיכם צוואה של יקירכם שנפטר שאין עליה צו קיום, הצוואה היא חסרת כוח משפטי ואין משמעות אמיתית להוראות הרשומות בה. אם כן, מצב שבו קיימת צוואה שלא קוימה זהה למצב שבו אין צוואה. בשני המצבים גם יחד, תתחלק הירושה לפי חוק הירושה אך גם אז התנאי הוא שינתן צו ירושה. ככלל, חלוקת העזבון נעשית לפי מעגלי ירושה וכאשר מתברר שאין יורשים על פי המעגלים תהפוך המדינה ליורשת של העזבון.
מעגלי הירושה
לאחר שאדם הולך לעולמו, אופן חלוקת העיזבון הוא אחד הנושאים המורכבים ביותר שאיתם המשפחה נאלצת להתמודד בחודשים הראשונים. להלן מספר אפשרויות לחלוקת הירושה לפי מעגלי קירבה של בני משפחה:
- מעגל ראשון – המנוח היה נשוי עם ילדים/ללא ילדים: הירושה (העזבון) תתחלק באופן שווה בין בן הזוג שנותר בחיים לבין הילדים המשותפים. אם לזוג לא היו ילדים, יחולק מחצית העיזבון בין בן הזוג ובני המשפחה הגרעינית של המנוח.
- מעגל שני – המנוח לא היה נשוי ולא היו לו ילדים: במקרה זה יועבר העיזבון להורי המנוח. אם הם לא נותרו בחיים, יחולק בין אחיו.
- מעגל שלישי – קרובי משפחה: אם כל המשפחה הגרעינית של המנוח אינם בין החיים, הבאים בתור לרשת את עזבונו הינם האחיינים, ולאחר מכן שאר קרובי המשפחה.
המדינה כיורשת
חוק הירושה מגדיר כאמור, כללים ברורים לאופן חלוקת הרכוש שהותיר אחריו המנוח, כשהשאיפה העיקרית היא לחלק את הירושה עם קרובי משפחתו של הנפטר. ברם, אם המנוח לא הותיר אחריו צוואה ואם לא היה ניתן לאתר קרובי משפחה מהמעגל הראשון, השני והשלישי וגם לא קרובי משפחה רחוקים, אזי תירש המדינה את הנפטר וזאת בהתאם לסעיף 17 לחוק הירושה..נציין, כי תהליך זה לא קורה באופן מיידי, אלא מתרחש בדרך כלל כעבור תקופה של מספר שנים, אז ניתן להיות כדי להיות בטוחים שאכן אין יורש או דורשים לירושה. מה עושה המדינה עם הירושה שקיבלה. המדינה כיורשת, נוהגת להשקיע את העזבון בפרויקטים למען הציבור.לצד המצב שבו אין יורשים בני משפחה והמדינה הופכת ליורשת, חשוב לציין, כי אדם יכול לצוות למדינה את כל עזבונו במסגרת צוואה.
חלוקת ירושה מורכבת
כידוע, סביב עניין הירושה מתגלעים לא אחת סכסוכים בקרב בני המשפחה. הסיבות לכך הינן מגוונות וקשורות לעיתים לאורח החיים שקיים המנוח לפני פטירתו. כך לדוגמא, אם למנוח היתה בת זוג שאינה נשואה, יתכן והיא זכאית לרשת מכוח היותה ידועה בציבור וזאת בהתאם לסעיף 55 לחוק הירושה. סוגיה נוספת מתעוררת כאשר למנוח היו ילדים משתי נשים שונות, דבר שיכול להוביל לכך שיווצר הבדל בין היקף הירושה של הילדים מהאשה הראשונה והילדים מהאשה הנוכחית. מצבים מעין אלו עשויים להביא לכך שתוגש התנגדות לצו ירושה. מצב נוסף שבו תוגש התנגדות שכזו מתרחש כאשר מוגשת בקשה לצו ירושה, אך קיימת צוואה ולכן יש קודם כל לברר אם הצוואה תקפה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב-יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .