הסכם פשרה בסכסוך ירושה
הסכם פשרה בסכסוך ירושה הוא הסכם בין צדדים על חלוקת רכוש במשפחה שגורלו לא ברור, אם כתוצאה מפטירת מוריש ואם כתוצאה מהענקת מתנה. סכסוך ירושה יכול להתרחש ב-3 נתיבים עיקריים:
א. סכסוך ירושה על תוקפה של צוואה, ובמוקדו הליך של התנגדות לקיום צוואה.
ב. סכסוך ירושה על תוקפו של הסכם מתנה, ובמוקדו הליך תביעה לביטול מתנה.
ג. סכסוך ירושה על השליטה באחד ההורים, ובמוקדו בקשה למינוי אפוטרופוס או בקשה לביטול יפוי כח מתמשך.
מה טיבו של הסכם פשרה בסכסוך ירושה
הסיכוי לפשרה בבית המשפט לענייני משפחה גבוה. שופטי בית המשפט לענייני משפחה מנסים, כעניין של מדיניות שיפוטית להביא את הצדדים לפשרה בסכסוך הירושה באופן שיפרדו לשלום מבלי שינתן פסק דין על בסיס הראיות שבתיק.
במקרה שכזה, לא ניתן פסק דין על בסיס החומר שבתיק, אלא מתגבש הסכם שניתן לו תוקף של פסק דין. בע"א 2495/95 הדס בן לולו נ' אליאס אטראש, נא(1) 577 (1997) נקבע כי "פסק-דין בהסכמה הוא הסכם מחייב שהוראותיו נוצרו ועוצבו על-ידי הצדדים".
בפרשת בן לולו הוגדרה הפשרה כ -"…הסכם ליישוב סכסוך בין שני צדדים בתנאים אותם הצדדים רואים כהוגנים, אשר נעשה מתוך מודעות לאי-ודאות עובדתית או משפטית, ואשר יש בו ויתורים הדדיים של כל אחד מן הצדדים על חלק מטענותיהם.
הסכם פשרה בין יורשים הוא למעשה הסכם חלוקת עיזבון בחסות בית המשפט ובסיועו.
האם ניתן לבטל את פסק הדין שניתן על בסיס פשרה
ניתן לבטל את פסק הדין שניתן בהסכמה של הצדדים, ואולם הדרך לשם רצופה מהמורות. הסיבה לכך היא שפשרה בין הצדדים היא מעשה סופי ועשוי. בית המשפט רואה ערך חשוב בהגנה על הפשרה, על מנת להגן על הוודאות של הצדדים והציפיה הסבירה שלהם, שסכסוך הירושה שבגינו הגיעו לבית המשפט בא אל סיומו.
נהוג לחלק את העילה לביטול פסק דין שניתן על בסיס פשרה לשני חלקים.
א. פגם בכריתה – אחד הצדדים לפשרה טוען לאחר שניתן פסק הדין, כי נפל פגם בכריתת הסכם הפשרה, ולכן יש לבטלו.
פגם בכריתה של הסכם פשרה בבית המשפט יכול להיות כל אחד מהעילות שמפורטות בחוק החוזים, כגון מצג שווא, הטעיה, טעות, מרמה, וכו'. במקרה של פגם בכריתת הסכם הפשרה, יש לפנות בתביעה לביטול פסק הדין לבית המשפט שנתן את פסק הדין, וזאת בשונה מערעור, שם הסמכות נתונה לערכאת הערעור, בדרך כלל בית המשפט המחוזי.
ב. פגם בהליך השיפוטי שאישר את הפשרה – פגם שנפל באופן שבו אושר ההסכם על ידי בית המשפט, כגון במצב שבו בית המשפט לא הקפיד לבחון אם אחד הצדדים בהיותו לא מיוצג, הבין את המשמעויות של ההסכם, עשוי להוות עילת ערעור. כך גם לגבי פגם בסמכות, שבו מועלית הטענה כי בית המשפט שאישר את הפשרה לא היה מוסמך לעשות כן. במקרה של פגם שיפוטי באישור הסכם פשרה יש להגיש ערעור על פסק הדין ולא תביעה לביטולו.
הסכם פשרה בסכסוך על צוואה
מטרת ההסכם להביא לכך שהעזבון יחולק בין היורשים שלא כאמור בצוואה. ניתן לחלק עזבון באופן שונה מהוראות המנוח בהסדר בין יורשים המכונה הסכם חלוקת עזבון.
חשוב לזכור, כי תנאי בסיסי לעריכת הסכם חלוקת עזבון הוא שהוא יערך בין היורשים בלבד, אך אם הצוואה קובעת שאחד מהיורשים ינושל, הדרך היחידה לערוך הסכם שכזה תהיה בהסכמה בין היורשים שהצוואה לא תקויים וינתן צו ירושה. לחלופין, ניתן לתקן את הצוואה באופן שהיורשים המנושלים יוספו לתוכה. זהו נתיב נדיר ביותר ובית המשפט יטה שלא לתקן צוואה, אלא מסיבות טובות במיוחד.
הסכם פשרה בתביעה לביטול מתנה
במסגרת פשרה בתביעה לביטול מתנה, מגיעים בדרך כלל הצדדים להסכמה על פיצוי של הצד התובע, כך שהמתנה לא תבוטל, אך מקבל המתנה יפצה את התובע את ביטולו, בכסף או ברכוש בשווי כסף שהוסכם על הצדדים. דוגמא למצב מעין זה מתרחשת כאשר זכויות במקרקעין עברו לבעלותו של אחד הצדדים, ואז ביטול הסכם במקרקעין עשוי לגרור חיוב בעלויות מס גבוהות כך שפיצוי בשווי כסף יהיה הגיוני וחסכוני יותר.
בניגוד להסכם בהתנגדות לקיום צוואה, אין משמעות למעמדם של הצדדים בתביעה לביטול מתנה. יכול ויהיו יורשים ויכול ויהיו בני משפחה שאינם יורשים אך טוענים לזכות על דבר המתנה, ואין בכך כדי לשנות למהותו של הדיון על תוקפה של המתנה.
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il