ביטול מתנה של משק חקלאי
ביטול מתנה של משק חקלאי הוא הליך משפטי שיכול להתבצע ביוזמת מי שהעניק את המתנה או באמצעות הגשת תביעה בבית המשפט לענייני משפחה במחוז שלו שייך המשק החקלאי. החוק העיקרי השולט על הליך של ביטול מתנה של משק חקלאי הינו חוק המתנה ולצידו חוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג – 1973. ככלל, קיימות עילות ביטול מתנת משק חקלאי לפי חוק המתנה, כגון שינוי במצבו הכלכלי של נותן המשק החקלאי, התנהגות מחפירה של מקבל המשק החקלאי. התנהגות מבישה כלפי נותן המתנה או בן משפחתו עשויה להביא לביטול המתנה לפי חוק המתנה. כמו כן, קיימות עילות ביטול מתנה של משק חקלאי לפי חוק החוזים כגון טעות והטעייה. בנוסף, לעיתים ניתן לבטל גם חוזה מתנה של משק חקלאי למראית עין. היה ורישום המשק החקלאי לא הושלם, מדובר בחזרה מהתחייבות להענקת המשק החקלאי.
ביטול מתנת משק חקלאי לפי חוק המתנה
דרך המלך לביטול מתנת משק חקלאי היא באמצעות העילות המצוינות בחוק המתנה. סעיף 5 לחוק המתנה מאפשר למי שנתן מתנה לחזור בו מהענקתה במקרים מסויימים.
התנהגות מחפירה של מקבל המשק החקלאי
נותן המתנה יכול לטעון כי מקבל המתנה התנהג אליו או אל בני משפחתו באופן מחפיר. הפסיקה הרחיבה את המונח "התנהגות מחפירה" ומגדירה אותה ככל התנהגות שהיא בלתי ראויה או בלתי מוסרית באופן משמעותי, כלפי מי שנתן את המתנה או בני משפחתו, ובמיוחד בשים לב לעובדה שההתנהגות המחפירה היא כלפי מי שנתן את המתנה.
שינוי במצבו הכלכלי של נותן המשק החקלאי
הדעת נותנת כי מי שהעניק את המשק החקלאי במתנה מצוי במצב כלכלי מצויין, אך כאשר נסיבות חייו משתנות ומצבו הכלכלי מורע באופן משמעותי, עשוי הדבר לשמש עילה לחזרה מן המתנה של משק חקלאי.
חזרה מהתחייבות להענקת המשק החקלאי
היה ומתנת המשק החקלאי לא הושלמה, הרי שמדובר בהתחייבות להענקתו של המשק בעתיד. במצב שכזה, קובע חוק המתנה כי מעניק המשק יכול לחזור בו מהתחייבותו בתנאים מסויימים.
ביטול מתנה של משק חקלאי לפי חוק החוזים
מי שמבקש לבטל את המתנה של המשק החקלאי, יכול להעלות גם טענות מתחום של דיני החוזים שכן המתנה היא חוזה לכל דבר ועניין וכבכל חוזה עשויה גם חוזה המתנה של המשק להיות פגום בפגמים מהותיים.
חזרה ממתנת המשק החקלאי בשל חוסר תום לב
חוסר תום לב בעסקת מתנה היא עילת סל שניתן להפעילה על כל שלבי החוזה, החל משלב משא ומתן לכריתת הסכם המתנה, דרך מהלך כריתת ההסכם ועד לאופן שבו נאכף הסכם המתנה.
חוזה מתנה של משק חקלאי למראית עין
במקרה של חוזה למראית עין הוכח, כי מקבל ונותן המתנה שיתפו פעולה יחדיו בכדי להציג כלפי חוץ כאילו הוענק המשק החקלאי במתנה כאשר בפועל אין מדובר במצב זה.
טעות והטעייה
במקרה של טעות, הוכיח מי שהעניק את המתנה, כי עשה זאת בשל טעות עובדתית שלו בהבנת מצב העניינים, טעות שהובילה אותו ליתן במתנה את הזכויות במשק החקלאי. הטעייה היא אחת הסיבות שהובילה לטעות של נותן המתנה. במקרה שכזה הוכח, כי מי שקיבל את המתנה או מי מטעמו הטעה את נותן המתנה של המשק החקלאי במטרה להביא אותו לעסקת המתנה. לדוגמא, מקבל המתנה הטעה את נותן המתנה לחשוב שיתר ילדיו מסודרים מבחינה כלכלית או שיתר הילדים רוצים ברעתו של נותן המתנה וזוממים כנגדו בתחבולות, ולכן מן הראוי לסייע רק לו, כאשר בפועל אין זה המצב.
כפיה ועושק
כפיה היא מצב שבו נכפה מעניק המתנה לתת אותה למקבל המתנה, ללא הצדקה וכנגד רצונו החופשי. עושק הינו מצב שבו מנצל מקבל המתנה את חולשתו, מצוקתו או חוסר ידיעתו וניסיונו של נותן המתנה בכדי להביאו להענקת המתנה של המשק החקלאי.
העדר אומד דעת
המתנה היא חוזה חד צדדי שכן היא תלויה בעיקר ברצונו של נותן המתנה של המשק החקלאי לתת את הזכויות ללא כל תמורה. בשל כך, בתי המשפט מקנים חשיבות רבה לאומד דעתו של נותן המתנה ואם הוא מבוסס על רצונו החופשי ועל ידיעה מלאה של כל הנתונים החשובים להחלטה בדבר הענקת המשק החקלאי ללא תמורה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .