ביטול צוואה בתצהיר
ביטול צוואה בתצהיר הינו סוגיה שהעסיקה את בית המשפט לענייני משפחה, בית המשפט המחוזי ובית המשפט העליון, ואף הגיעה לכדי כך שהנושא נידון בדיון נוסף אזרחי בפני 7 שופטים של בית המשפט העליון.בפרשת דנ"א 7818/00 יוסף אהרון נ. אמנון אהרוני. הסוגיה העומדת על הפרק היא זו: לפי סעיף 36 לחוק הירושה, המצווה יכול לבטל את צוואתו באחת משלוש דרכים: הראשונה, עריכת כתב ביטול הערוך באחת הצורות לעריכת הצוואה, השמדת הצוואה או עריכת צוואה חדשה המבטלת את הקודמת לה, אך מה הדין כאשר המצווה עורך ביטול צוואה באמצעות תצהיר. בנוסף, האם תצהיר שחסרה בו חתימה יכול ויאושר על ידי בית המשפט לצורך הביטול. בנוסף, האם ביטול צוואה הדדית בתצהיר תקף. עניינים אלו נדונה בפרשת אהרון. נקדים ונאמר, כי דרך המלך היא ביטול צוואה שלא באמצעות תצהיר אלא באמצעות אחת הצורות המנויות בחוק. ביטול צוואה באמצעות עריכת תצהיר של המצווה אינה הדרך המומלצת ואינה ברירת המחדל ומומלץ שלא לבצעה את הפעולה המשפטית כך אלא אך ורק לפי הוראות חוק הירושה. חרף האמור, על פי פסיקת בית המשפט בפרשת אהרון, ניתן לבטל צוואה באמצעות תצהיר אם בית המשפט השתכנע בכך שמדובר בתצהיר אמת המשקף את רצונו של המצווה, וזאת מכוח עיקרון כיבוד רצונו של הנפטר.
תצהיר לביטול צוואה
תצהיר לביטול צוואה נערך בפרשת אהרון, שם ביטלו בני זוג שערכו צוואה הדדית את צוואתם באמצעות עריכת תצהיר בנוסח הבא:
תצהיר
אני הח"מ מאיר אהרן… לאחר שהוזהרתי כי עלי לומר את האמת וכי אהיה צפוי לעונשים הקבועים בחוק אם לא אעשה כן, מצהיר בזה בכתב כדלקמן:
1. אני המצווה עפ"י שטר צוואה מיום (12.8.85) כ"ה אב תשמ"ה (להלן – "הצוואה").
2. הנני מבטל את הצוואה, לכל דבר ועניין וצוואה זו בטלה ומבוטלת כלפי כולי עלמא.
3. ידוע לי כי עובר לביטול צוואתי הנ"ל, יחולק כל עזבוני בין כל יורשי עפ"י דין.
4. ביטול צוואתי הנ"ל נעשה על ידי בהיותי בדעה צלולה בלא כל אונס או כפיה או השפעה אחרת.
5. הנני מצהיר כי זה שמי, זו חתימתי ותוכן תצהירי אמת.
השאלה עימה התמודד בית המשפט העליון היא האם ניתן לאשר את ביטול הצוואה על ידי בני הזוג באמצעות תצהיר חרף העובדה שעל פי סעיף 36 לחוק הירושה לא ניתן לבטל צוואה אלא באחת הדרכים המנויות בו, כאשר תצהיר אינה אחת מהדרכים. בית המשפט העליון פסק כי במקרה שבו מבוטלת צוואה, אין לעמוד על הדרישות הצורניות לביטול צוואה כשם שיש לעמוד עליהן כאשר עורכים צוואה. העיקרון הקובע כי יש לכבד את רצונו של המצווה גובר על הדרישה לעריכת מסמך ביטול הצוואה בצורה מסוימת. סעיף 25 לחוק הירושה מאפשר לבית המשפט לתקן פגם בצורה של תצהיר לביטול צוואה אם התרשם בית המשפט שאין ספק באמיתותו של התצהיר. בנוסף, נקבע כי אין בכך שתצהיר לביטול צוואה נחתם על ידי עד אחד, עורך הדין המאמת את חתימת המצווה, כדי לפסול את ביטול הצוואה. בכך גם קבע בית המשפט, כי בניגוד לדרישה לקיומם של שני עדים לאישור צוואה בעדים, הרי שאין צורך ביותר מעד אחד כדי לבטל את הצוואה בעדים.
תצהיר חסר חתימה לביטול צוואה
תצהיר חסר חתימה הינו סוגיה שבית המשפט העליון הביע את דעתו עליה בעקיפין, אך לא הוכרעה לגופה בפסק הדין בפרשת אהרון. נשיא בית המשפט העליון א' ברק הביע את דעתו כי גם אם חסרה חתימה בצוואה הרי שמדובר בפגם שסעיף 25 לחוק הירושה מאפשר לבית המשפט לתקנו ולאשר את תוקף הצוואה. דעה זו הושמעה על ידי הנשיא ברק גם במקרים מפורסמים נוספים כגון בפרשת ד"נ 40/80 קניג נ' כהן וע"א 127/80 בדיחי נ' בדיחי. מכאן גם עולה, שאף אם תצהיר ביטול צוואה חסר חתימה, ולבית המשפט אין ספק שהתצהיר מקיים את רצונו האחרון של מבטל הצוואה, הרי שניתן לאשרו.
סיכומם של דברים הוא כי אם הוכח בראיות משכנעות ומעל לכל ספק כי תצהיר ביטול הצוואה משקף את רצונו האחרון ואת גמירות דעתו של המצווה, הרי שיש לכבדו ולבטל את הצוואה, חרף העובדה שהוא אינו עומד בדרישות הצורניות המנויות בסעיף 36 לחוק הירושה. כתמיד, את הפעולות המשפטיות הנוגעות לעריכת צוואה וביטולה יש לערוך בפני עורך דין מומחה לירושה אשר בקיא בניואנסים ובפסיקת בתי המשפט לדורותיה בתחום החשוב, מקום שלאחר לכת המצווה לעולמו, עשויים היורשים להסתבך במאבקים משפטיים מיותרים שניתן היה למנוע אותם, אם הפעולה המשפטית תיערך כנדרש.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .