בקשה לרישום ירושה
בקשה לרישום ירושה או בקשה לרישום הורשה היא בקשה כללית של יורש למי שמחזיק זכויות רשומות של המוריש, לרשום את זכויות המנוח על שמו של היורש ולעדכן את הפנקס שבו נרשמות הזכויות וזאת בהתאם לקבוע בצו ירושה או צו קיום צוואה. לבקשה שכזו טופס בקשה לרישום וכן צו ירושה או צו קיום צוואה, אשר יאפשרו כאמור להעביר זכויות של המוריש על שם היורשים, בהתאם לאמור בצו ירושה. בקשה לרישום הורשה עוסקת למעשה ברישום זכויות היורשים על מקרקעין ולכן קיימות בפועל שתי צורות עיקריות לבקשה זו. הצורה הראשונה היא רישום זכויות היורשים על מקרקעין בפנקס המקרקעין ( "טאבו") והצורה השניה היא רישום זכויות היורשים בפנקס רשות מקרקעי ישראל. רישום זכויות היורשים נערך על יסוד אחד משני מסמכים כאמור: צו ירושה או צו קיום צוואה. בנוסף להליכים של רישום הורשה על מקרקעין, ניתן למנות גם רישום זכויות בחשבון בנק של המנוח רישום הורשה. רישום הורשה הוא תהליך בלתי נמנע שיש לבצעו על מנת לרשום את הנכסים שירש אדם על שמו. רישום ההורשה משמעותי במיוחד כאשר מדובר על נכסי מקרקעין. נכסי מיטלטלין מועברים מטבעם לחזקתו של בעל הזכות מבלי שיש צורך לרשום את הבעלות על המיטלטלין במרשם כלשהו. כך לדוגמא, היה וירשתם סכום כסף, אין צורך לרשום זאת במירשם כלשהו ודי בכך שתציגו צו ירושה או צו קיום צוואה, על מנת שהבנק יכבד את הוראתכם להעברת הכסף מחשבון הבנק של המנוח לחשבון הבנק שלכם. חרף האמור לעיל, חשוב לממש רישום הורשה של רכב נוסעים שירשתם, על ידי פניה למשרד התחבורה בבקשה לרישום הרכב בבעלותכם. במאמר זה נדון בעיקר ברישום זכויות יורשים במקרקעין כגון רישום זכויות בטאבו, רישום זכויות הורשה ברשות מקרקעי ישראל, רישום הערת אזהרה על זכויות יורש, רישום זכויות יורשים בחשבון בנק. מטבע הדברים שבקשה לרישום הורשה על כל סוגיה אינה יכולה להיות מוגשת כל עוד לא ניתן צו קיום צוואה או כאשר הוגשה התנגדות לצוואה ובית המשפט דן בתוקף הצוואה. אין מקום להגשת בקשה לרישום הורשה ביחס לנכס ניתן במתנה בימי חייו של המנוח. אין מדובר בהורשה אלא במתנה.
רישום זכויות יורשים במקרקעין
רישום זכויות יורשים במקרקעין נערך באמצעות הגשת בקשת יורש לרישום מקרקעין שירש לרשם המקרקעין. כיום, רשם המקרקעין מקבל מרשם הירושה העתק של צו ירושה או צו קיום צוואה ולכן אין צורך מעשי למסור את העתק הצו לרשם המקרקעין. מטרתה של הבקשה לרישום זכויות יורשים במקרקעין היא לרשום את זכויות היורש במקרקעין ולבטל את זכויותיו של המנוח על נכס המקרקעין שירשתם, אך מובן כי אם תעיינו בנסח מקרקעין היסטורי תוכלו לראות את תקופת הזמן שהנכס היה רשום על שם המנוח והמועד שבו בוטלו זכויותיו על הנכס. תנאי לרישום זכויות יורשים במקרקעין הוא, שהמנוח היה בעל זכויות שניתן להעביר במקרקעין שעליו מבקש היורש לרשום זכויותיו. כך לדוגמא, לא ניתן לרשום זכויות של דיירות מוגנת לפי חוק הגנת הדייר על נכס מקרקעין אלא במקרים חריגים, וזאת מכיון שזכות לדיירות מוגנת היא זכות אישית שאינה עוברת בירושה.
רישום ירושה בטאבו
המסמכים שיש לספק לרשם המקרקעין (טאבו) לשם רישום זכויות יורשים במקרקעין הם:
א. צו ירושה או צו קיום צוואה, ואם קיים הסכם בין יורשים או תצהיר הסתלקות מירושה, יש לצרף גם אותו.
ב. טופס בקשה לרישום הורשה אשר מולא כהלכה ונחתם בפני עורך דין על ידי אחד היורשים לפחות. טופס הבקשה יכיל את פרטי הנכס, פרטי המוריש ופרטי היורש. את טופס הבקשה לרישום הורשה בטאבו ניתן למצוא בקישור.
ג. צילום תעודת זהות של כל אחד מהיורשים, לרבות הספח.
ד. אישור על תשלום אגרה לבקשה לרישום הורשה בפנקס המקרקעין.
בנוסף, אם ירשתם זכויות ביותר מנכס מקרקעין אחד המטופל באותה לשכה של רשם המקרקעין, מומלץ להגיש בקשה אחת להורשה שבה יפורטו כל הנכסים שאותם אתם מבקשים לרשום על שמכם כיורשים.מכיון שירושה אינה נחשבת לעסקה במקרקעין, אין צורך בהצגת אישורי מיסים, כפי שנדרש כאשר הינכם רוכשים או מוכרים דירה. ניתן לשלוח את הבקשה בדואר, או להפקיד את תיק הבקשה בלשכת רשם המקרקעין באופן פיזי, או להגיש את הבקשה באופן מקוון באינטרנט, אך לצורך כך יש להצטייד בכרטיס חכם הנמצא בשימוש אצל עורכי דין לדיני ירושה או עורכי דין העוסקים בהעברת זכויות במקרקעין.
רישום הערת אזהרה על זכויות יורש
בקשה לרישום הורשה עשויה להוות גם רישום הערת אזהרה על זכויות יורש. הערת אזהרה על זכויות יורש נרשמת במספר מקרים. ראשית, במקרה של יורש אחר יורש, ניתן לרשום הערת אזהרה על זכויות היורש הראשון המונעת ממנו לצוות בצוואה את זכויותיו לאחר שאינו היורש השני. בנוסף, היה והצוואה מונעת מהיורש הראשון להעניק במתנה את זכויותיו לאחר, ניתן לערוך רישום הערת אזהרה על זכויות יורש כאמור. כך גם במקרה ויש הסכם בין יורשים, לפיו מנוע אחד מן היורשים לערוך עסקה בחלק שירש במקרקעין, ניתן לרשום הערת אזהרה כאמו. ככלל, רישום שכזה הוא נדיר, מקום שקיים הבדל מהותי בין ירושת זכויות במקרקעין שאינה עסקה במקרקעין ואין כל חוזה בצידה לבין העברת זכויות במקרקעין בתמורה או במתנה, שם מדובר על הסכם להעברת זכויות במקרקעין, ששלביו נאכפים במשך זמן רב, ועל כן יש צורך ברישום הערת אזהרה לשם שמירה על זכויות הצדדים על לסיום ביצוע הוראות ההסכם כולו. על כן, בדרך כלל, אין כל צורך לרשום הערת אזהרה על נכס מקרקעין כגון דירה אשר ירשתם, אלא יש להגיש בקשה לרישום הורשה של נכס המקרקעין ישירות על שמכם באמצעות צו ירושה או צו קיום צוואה.
רישום הורשה ברשות מקרקעי ישראל
בניגוד ל-רישום זכויות יורשים בטאבו, רישום הורשה ברשות מקרקעי ישראל (לשעבר מינהל מקרקעי ישראל) מתבצע באמצעות הגשת בקשה לרישום זכויות חכירה של יורש על נכס המנוח, וזאת על בסיס הוראות צו הירושה או צו קיום הצוואה שניתן אחר עזבון המנוח. כידוע, זכויות חכירה הן זכויות שכירות ארוכות טווח במקרקעין השייכות לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י), אשר רשומות על שם המנוח בפנקסי הרשות. מטרת רישום הורשה ברשות מקרקעי ישראל היא להביא לכך ששמו של המנוח שהינו מחזיק הזכויות הנוכחי ישונה מן המוריש אל שמו של היורש. רישום הורשה ברשות מקרקעי ישראל מותנית בהגשת בקשה להעברת זכויות במגזר העירוני של רשות מקרקעי ישראל הנמצאת בקישור הבא באתר רשות מקרקעי ישראל. אופן מילוי הבקשה תלוי במספר גורמים ודורש ידע משפטי ומקצועי בדבר הגדרת זכויות המוריש. יחד עם זאת הבקשה פטורה מדרישות רבות שיפורטו להלן בתמצית: כיום, אין צורך בהגשת צו ירושה או צו קיום צוואה אם הונפק באופן מקוון על ידי הרשם לענייני ירושה, שכן קיים ממשק דיגיטאלי בין מחשבי רשות מקרקעי ישראל ורשם לענייני ירושה, אין צורך באישורי מיסים מן הרשות המקומית, אין צורך בהגשת תצהיר על העדר חריגות בניה, אין צורך באישורי מיסים (מס שבח מקרקעין, מס רכישה). מדובר בהליך פשוט ומהיר שהופשט מבירוקרטיה מיותרת במהלך השנים. יחד עם זאת, ככל שצו הירושה או צו קיום הצוואה הונפק שלא באמצעים מקוונים, יש להגיש העתקים מאומתים על ידי רשם הירושות או בית המשפט או על ידי נוטריון.
זכויות יורשים בחשבון בנק
רישום זכויות יורשים בחשבון בנק הוא תהליך נדיר ביותר, מכיון שבאופן מעשי, לאחר מתן צו ירושה או צו קיום צוואה, נוהג הבנק להעביר את חלקו הכספי של היורש מחשבון המנוח לחשבון הבנק של היורש, ולאחר שחולק כל כספו של המנוח, לסגור את חשבון הבנק של המנוח. מצב של רישום זכויות יורש בחשבון בנק עשוי להתרחש כאשר קיים רק יורש אחד, והוא מבקש להיוותר בעליו של חשבון המנוח. מצב נוסף אפשרי הוא, כאשר קיימת שותפות בחשבון הבנק, ואחר מהשותפים נפטר והוריש את כל כספו לשותף השני, אזי ניתן לבקש למחוק את שמו של השותף המנוח ואז נותר היורש כבעלים יחיד של חשבון הבנק. רישום זכויות יורשים בחשבון הבנק מתרחש באמצעות הודעה לבנק על קיומו של צו ירושה או צו קיום צוואה ובקשה למשוך את חלקו של היורש מחשבון המנוח. לאחר הגשת הבקשה בסניף הבנק שבו מתנהל החשבון, היא תועבר לייעוץ המשפטי של הבנק אשר יקבע את הכללים לרישום הזכויות על חשבונו של המנוח. מרבית הבנקים מקשים על מימוש הכספים שבחשבון המנוח, גם אם רשמתם את הזכויות בחשבון הבנק של המנוח על שמכם. התנאי העקרוני שמעמידים מרבית הבנקים בישראל הוא שמשיכת הכספים מהחשבון תעשה אך ורק בנוכחות והסכמת כל היורשים יחדיו. הבנקים מסרבים (בדרך כלל) להוראות משיכה של כספי ירושה על ידי אחד היורשים בלבד. התנהלות הבנקים נובעת מתוך חששם, שבין היורשים לבין עצמם קיים סכסוך או מחלוקת על אופן חלוקת כספי הירושה והם מבקשים להימנע מביצוע פעולה שתחשוף אותם לטענות של יורש על כך שמסרו כספים שאינם שייכים ליורש והפרו בכך את חובת הזהירות. מומלץ איפוא לפעול במאוחד לשם רישום זכויות הירושה בחשבון הבנק, אם קיימים מספר יורשים, על מנת לחסוך עוגמת נפש וזמן יקר במשיכת חלקכם בכספים שירשתם. שונים פני הדברים ביחד לבקשה לקבלת מידע על זכויות המנוח. מרבית הבנקים מוכנים למסור מידע על הסכום המופקד בחשבון נכון ליום פטירת המנוח. בנוסף, בקשה לקבלת מידע על המתרחש בחשבון הבנק של המנוח לפני פטירתו, תענה בדרך כלל בסירוב, ולכך נדרש צו של בית משפט.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ