ההבדל בין צוואה רגילה לצוואה הדדית
ההבדל בין צוואה רגילה לצוואה הדדית מתבטא במספר עקרונות. צוואה רגילה היא צוואה הנערכת על ידי יחיד ומשקפת את רצונו האחרון של אותו אדם ביחס לאופן חלוקת רכושו עלי אדמות לאחר לכתו לעולמו. לעומת זאת, צוואה הדדית משקפת את רצונם המשותף של בני זוג. ההחלטה על תוכן הצוואה הרגילה היא אישית ועצמית ואילו ההחלטה על תוכן הצוואה ההדדית היא משותפת לבני הזוג. כך, עריכת צוואה הדדית מבוצעת על ידי בני זוג, לאחר שקיבלו החלטה משותפת ביחס לחלוקת רכושם לאחר לכת כל אחד מהם לעולמו. לעומת זאת, עריכת צוואה רגילה נעשית על ידי אדם אחד. צוואה רגילה מקדשת את רצונו האחרון של האדם והיא מבוססת על עיקרון חופש הציווי, לפיו האדם יכול להחליט על רצונו להוריש בכל עת בחייו, ולבטל ולערוך צוואה חדשה בכל עת. להרחבה ראו גם על כתיבת צוואה. בצוואה הדדית, הסדרי ההורשה שבצוואת בן הזוג תלויים בהסדרי ההורשה שבצוואת בן הזוג האחר. הצוואה הרגילה היא מסמך עצמאי שאינו תלוי בדבר, ואילו הצוואה ההדדית הינה צוואה זוגית או צוואה משותפת לשני בני הזוג ולכן מקובל לומר שיש בה רכיב הסכמי, והיא אכן מהווה מעין הסכם בין בני זוג לעניין האופן והצורה שבה יחולק העיזבון של כל אחד מבני הזוג לאחר פטירת מי מבני הזוג. למעשה, הצוואה ההדדית משקפת מצב שבו בני הזוג כורתים ביניהם הסכם ביחס לאופן שבו יחלקו את רכושם לאחר 120 של כל אחד מהם. לכן, בצוואה הדדית, מוגבל ה-חופש לצוות על ידי ההתחייבות ההדדית של בני הזוג זה לזה, וזאת בניגוד לעיקרון חופש הציווי החל על מי שעורך צוואה רגילה. בנוסף, מכיון שהצוואה ההדדית מכילה בתוכה הסכם, היא גם מקימה חובות על בני הזוג מכוחם של דיני החוזים. ראשית, בן זוג חייב בתום לב כלפי בן זוגו, באופן שלא ינצל את הוראות הצוואה ההדדית על מנת להפר את ההתחייבות ביחס לאופן ההורשה. שנית, לכל אחד מבני הזוג קיימת הסתמכות על הבטחת בן הזוג השני, כי הוא יוריש באותה צורה. כך לדוגמא, כל אחד מבני הזוג מוריש לאחר את כל רכושו לאחר פטירתו, ולכן לכל אחד מבני הזוג הסתמכות על הוראה זו, כי בבוא העת, אם יוותר אחרון בחיים, יירש את בן זוגו במלוא רכושו. מצב זה מקים הגנה כנגד תביעות של יורשים אחרים, שכן בן הזוג הנותר מציג את הצוואה ההדדית כמסמך חוזי המשקף את רצונו של בן הזוג שנפטר. לצוואה רגילה יתרון משמעותי בכך שניתן לשנותה בכל עת בהחלטה של המצווה, אך מנגד היא עשויה לעורר ביתר שאת סכסוך על הירושה, בשל אי הוודאות שהיא משקפת כלפי בני המשפחה, במקרים מסויימים. לצוואה ההדדית יתרון בהענקת ביטחון לבן הזוג שנותר בחיים, אך מנגד היא מציגה קושי מובנה ביחס לשינוי הוראותיה. בנוסף, בשל הקושי בשינוי הצוואה ההדדית, דורשת עריכתה צפייה של אפשרויות שונות שעשויות להתרחש בעתיד, דבר המקשה מאד על עריכתה. קושי נוסף שלעיתים צף הוא קיומו של הסכם ממון בין בני זוג וההתנגשות בין הוראותיו של הסכם ממון לבין הוראותיה של הצוואה ההדדית. להרחבה ראו גם הסכם ממון מול צוואה.
הבדלים בצורה ובתוכן של צוואה הדדית וצוואה רגילה
הבדלים בצורה ובתוכן של צוואה הדדית וצוואה הרגילה מתבטאים בראש ובראשונה בדרישת חוק הירושה לכך שהצוואה ההדדית תיעשה במסמך אחד, בו חותמים שני בני הזוג. אמנם, אין איסור על עריכת צוואה הדדית באמצעות שני מסמכים המפנים זה לזה, אך הפסיקה קובעת כי צוואה הדדית שנערכה על פני מסמך אחד ושני בני הזוג חתמו עליה מכילה את איחודה של נשמת בני הזוג ועוצמת הסכמותיה גדולה יותר. כמו כן, יש לציין במפורש על פני הצוואה כי זו צוואה הדדית של בני הזוג, וזאת בניגוד לצוואה רגילה שם יש לציין כי מדובר בצוואתו של המצווה.
שינוי צוואה הדדית ושינוי צוואה רגילה
שינוי או ביטול של הצוואה ההדדית שונה לחלוטין מהליך ביטול או שינוי של הצוואה הרגילה. בעוד שהצוואה הרגילה מתבטלת או משתנה באמצעות תיקון הצוואה הרגילה או עריכת צוואה חדשה על ידי המצווה או באמצעות עריכת תצהיר ביטול צוואה בהתאם להוראות חוק הירושה, הצוואה ההדדית מתבטלת על פי הוראות סעיף 8א. לחוק הירושה. להרחבה ראו גם על שינוי צוואה. ביטול צוואה הדדית דורש את הסכמתו של בן הזוג או לחילופין ויתור על כל היתרונות שצמחו למבטל מהצוואה ההדדית. ככלל, ביטול צוואה הדדית מתחלק לשתי תקופות: התקופה שבה שני הזוג עודם בחיים והתקופה שבה אחד מבני הזוג כבר הלך לעולמו והוריש על פי הצוואה ההדדית את כל רכושו לאחר. הקושי בשינוי של צוואה הדדית מתבטא בעיקר במצב שבו לאחר שהלך בן זוג לעולמו, מתרחשים אירועים המובילים את בן הזוג הנותר לרצות ולשנות את הצוואה, כגון התנהגות מחפירה של אחד היורשים העתידיים או שינוי מהותי במצב כלכלי של אחד היורשים.
ביטול צוואה הדדית לעומת ביטול צוואה רגילה
ביטול צוואה הדדית מהווה פעולה סבוכה לאור הוראות חוק הירושה. בע"א 11552/93 טבצ'ניק נ' היועץ המשפטי לממשלה נקבע כי הצוואה ההדדית ממשיכה לחייב את בן הזוג שנותר בחיים גם לאחר פטירת בן הזוג האחר, והדרך היחידה לשנותה ללא ויתור על כל הרכוש שצמח לו מהוראות ההורשה של בן הזוג שנפטר היא הסכמתם של היורשים האחרים. בפרשת פלוני (ע"א 941/89) נקבע כי גם אם בן הזוג איבד את כשירותו המשפטית, הצוואה ההדדית תקפה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.