הסתלקות מעיזבון
הסתלקות מעיזבון היא מצב, שבו היורש מוותר על זכויותיו הרכושיות בעיזבון המנוח לטובת אחר. לאחר שהיורש הסתלק מהעיזבון הוא כאילו מעולם לא ירש דבר. אין משמעות לאופן שבו היורש קיבל את הזכויות בעיזבון, בין אם מדובר בירושה על פי דין או ירושה על פי צוואה, הוא יכול להסתלק מחלקו בעיזבון. על מנת להסתלק יש לערוך מסמך המכונה טופס הסתלקות מעיזבון. לדוגמא, תצהיר הסתלקות מעיזבון אשר יחתם בפני עורך דין ירושה יכול להוות טופס שיתקבל על ידי רשם הירושות. הסיבות להסתלקות מעיזבון רבות, אך בין השכיחות ניתן למנות ניסיון להברחת נכסי ירושה או לנשל אדם מירושתו. קיים הבדל תיאורטי בין הסתלקות מעיזבון לבין הסתלקות מירושה. בעוד שהירושה היא זכות של פלוני ברכושו של הנפטר, העיזבון הינו מסת הנכסים העומדת לחלוקה. עולה כי ניתן להסתלק מעיזבון, עוד בטרם נולדה הירושה, באמצעות ויתור על זכות עתידית באותם נכסים השייכים לעיזבון. לעומת זאת, הסתלקות מירושה שבעתיד עשויה להוות ניסיון לנישול של אדם בתמורה מזכותו לרשת או ניסיון להבריח נכסי ירושה של חייב שהינו יורש, והסתלקות מסוג זה אינה עומדת בגדרי החוק.
סיבות להסתלקות מעיזבון
הסתלקות שכזו עשויה להתרחש בשל בקשה של יורש אחר, אליה נעתר המסתלק, שיקולי מס במטרה לחסוך תשלומי מיסים עתידיים לרשויות (בישראל כיום אין מס ירושה) או בכדי להבריח נכסים מנושים המבקשים לגבות את חובו של היורש ולוטשים עיניהם לעזבונו. הסתלקות מעיזבון עשויה להיות חלק מעיסקאות בירושה עתידית על מנת לאפשר איזון בחלוקת העיזבון בין היורשים שנותרו.
תצהיר הסתלקות מעיזבון
ההסתלקות היא פעולה פשוטה מבחינה טכנית, הנערכת באמצעות חתימה של המסתלק מהירושה על תצהיר הסתלקות מירושה בפני עורך דין. את התצהיר יש להגיש לרשם לענייני ירושה על מנת שההסתלקות תירשם. התצהיר הינו תצהיר קצר, ותוכנו מכיל, לדוגמא, מספר שורות המתארות את פרטי הזיהוי של המנוח ופרטי הזהות של המסתלק מהירושה, המקור לירושה (צוואה או ירושה על פי דין), היקף הרכוש המתקבל בירושה, ואשר ממנו מסתלק היורש, ולטובת מי הוא מסתלק, בכפוף לתנאים להסתלקות מעיזבון.
התנאים להסתלקות מעיזבון
סעיף 6 לחוק הירושה קובע את דרך ההסתלקות והתנאים להסתלקות מעיזבון:
א. ניתן להסתלק רק לאחר מות המוריש וכל עוד לא חולק העזבון.
ב. ההסתלקות תעשה בהודעה בכתב לרשם לעניני ירושה או לבית המשפט לענייני משפחה הדן בירושה.
ג. המסתלק מעיזבון רשאי להסתלק מכל חלקו בעזבון או חלקו, כפי שהוא זכאי לו על פי הצוואה.
ד. מי שהסתלק מעזבון, רואים אותו כאילו לא ירש מלכתחילה.
ה. אין הסתלקות לטובת אדם אחר, אלא רק לטובת בן זוגו, ילדו או אחיו של המוריש.
ו. קטין ופסול דין יכולים להסתלק מעיזבון, אך הדבר טעון אישור של בית המשפט לענייני משפחה.
ז. הסתלקות התלויה בתנאי – אסורה ומבוטלת.
קראו עוד: מנהל עיזבון
סוגי הסתלקות מעיזבון
ברגיל קיימות שלוש צורות להסתלקות מעיזבון:
1. הסתלקות כללית, אשר מביאה לכך שהמסתלק כאילו לא היה יורש מלכתחילה, וחלקו יתחלק בין היורשים הנותרים על פי חוק הירושה (ירושה על פי דין).
2. הסתלקות ספציפית, במסגרתה מסתלק היורש לטובת אדם אחר. ברם, הסתלקות לטובת אחר מותרת לטובת בן זוגו של המסתלק, ילדו או אחיו של המוריש בלבד.
3. הסתלקות יחסית, במסגרתה מסתלק היורש רק מחלק מהמנה שלה זכאי, ואולם הסתלקות זו תעשה באופן יחסי, אלא אם המנה הוגדרה באופן מדוייק בצוואה. החוק אוסר להתנות את ההסתלקות בתנאי וקובע שהסתלקות שכזו בטלה. בנוסף, החוק קובע כי הסתלקות של קטין או של פסול דין טעונה אישור של בית המשפט.
הסתלקות בתמורה
לא ניתן להסתלק בתמורה, שכן עצם התניית ההסתלקות בתמורה כלשהי, משמעה שמדובר בהסתלקות על תנאי, והסתלקות שכזו בטלה. מנגד, נפסק כי אפשר להסתלק, ולאחר שההסתלקות מומשה, יכול וישולם למסתלק סכום כסף, ואף אם מקורו בעיזבון, אין בכך כדי לפגוע בתוקף ההסתלקות.
הסתלקות מעיזבון מול העברת זכויות בעיזבון
קיימת משמעות רבה לאופיו של הויתור על העיזבון. קיים הבדל מהותי בין הסתלקות מעזבון לפי סעיף 6 לחוק הירושה, לבין העברת חלק מן העזבון על יסוד סעיף 7 לחוק הירושה. כזכור, יורש שהסתלק מעיזבון, רואים אותו כאילו לא ירש מלכתחילה, ואילו יורש שהעביר את חלקו בעיזבון לאחר שקיבל אותו הינו יורש לכל דבר ועניין, אשר ערך עיסקה בזכויות שירש, ולכן הוא אינו מאבד את מעמדו כיורש ואת החובות הצומחות ממעמד זה.
ביטול הסתלקות מעזבון
היה ויורש מעביר את הזכויות שירש על פי צוואה בעזבון, בשעה שידוע היה לו כי הוא חייב כספים לאחר, הרי שמדובר בהברחת נכסים והנושה יוכל לטעון לביטולה ולקבלת הסכום המוברח על חשבון הנשיה. אם נולד חשד כי ההסתלקות נועדה למטרת הברחת נכסים ניתן לפנות לבית המשפט. המבחן המשפטי לכשרות המהלך של הסתלקות מעיזבון אינו מצוי בבחינתה של הסיבה להסתלקות, אלא מתייחס בעיקר למועד שבו התבצעה ההסתלקות, מקום שליורש מותר להסתלק מהירושה בכל עת בתקופה שלאחר פטירת המנוח וכל עוד לא חולק העיזבון. הסתלקות במועד שלאחר חלוקת העיזבון אינה יכולה להיות הסתלקות, אלא העברה של רכוש שכבר שייך ליורש. פעולה זו עשויה להצביע על כך שהיורש מנסה להבריח את הנכסים שירש מפני נושי המנוח באמצעות העברת זכויותיו.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .