התנגדות לצוואה הדדית היא התנגדות המוגשת כנגד צוואה הדדית שנערכה על ידי בני זוג ומטרתה פסילת צוואה הדדית במטרה לתת צו קיום לצוואה מאוחרת לצוואה ההדדית או להביא לכך ששתי הצוואות ההדדיות יפסלו. התנגדות מיוחדת זו מוגשת, בדרך כלל, על בסיס העובדה שאחד מבני הזוג ערך צוואה מאוחרת יותר. הצוואה המאוחרת נוגדת את הצוואה ההדדית, אשר מהווה גם הסכם בין בני הזוג ביחס לחלוקת העיזבון. בנסיבות אלו, הסוגיה העומדת למבחן בהליך ההתנגדות לצוואה ההדדית היא,האם ההסכם בין בני הזוג גובר על זכותו של בן הזוג לערוך צוואה מאוחרת יותר. לפיכך, הליך התנגדות לקיום צוואה הדדית מתמקד בתנאיו של ההסכם שנוצר בין בני הזוג בעת שערכו את צוואתם ההדדית, בבדיקת היקף ההסתמכות של כל אחד מבני הזוג על הוראות הצוואה ההדדית שערכו בצוותא ועל מהותה של ההתחייבות שנוצרה בין בני הזוג.
מעבר לכך, התנגדות לצוואה הדדית כוללת בתוכה גם דיון עילות התנגדות לצוואה, שכן גם צוואה הדדית יכולה להיערך בעקבות השפעה בלתי הוגנת, מעורבות של זוכים בעריכתה, העדר כשרות משפטית של אחד מבני הזוג ועוד. הליך התנגדות למתן צו קיום לצוואה הדדית הינו בעל משמעות אדירה שכן הוא עשוי להביא לכך שאחת משתי הצוואות לא תקויים, והצוואה המאוחרת שערך אחד מבני הזוג תקויים אך רק ביחס למחצית הרכוש של בני הזוג. מדובר בתוצאה שלעיתים נוגדת את רצונם של בני הזוג. כמו כן, יתכן ושתי הצוואות שערכו בני הזוג יפסלו, חרף העובדה שיתכן ופסילת הצוואה נעשית בניגוד לרצונו האחרון של אחד מבני הזוג.במאמר זה נדון בסוגיות עיקריות בהתנגדות לצוואה הדדית, הסתמכות כעילת התנגדות לצוואה הדדית, דוגמא ל-הפרת הסתמכות בצוואה הדדית, משמעות אי מתן הודעה על ביטול צוואה הדדית,הימנעות מהסתלקות בהתאם לסעיף 8א לחוק הירושה ו-הימנעות מהשבת העיזבון ליורשיו של בן הזוג. נושאים אלו מהווים בסופו של יום משום אתגרים בהתנגדות לצוואה הדדית.
סוגיות עיקריות בהתנגדות לצוואה הדדית
הסוגיות העיקירות בתחום התנגדות לצוואה הדדית נוגעות להפרת הסתמכות בצוואה ההדדית ובניתוח הנסיבות והתנאים שבבסיס ההסכם בין בני הזוג: האם ההסכם שנכרת בין בני הזוג מונע מאחד מבני הזוג לערוך צוואה מאוחרת או לשנות את הוראות הצוואה ההדדית, האם ההסכם מונע מאחד מבני הזוג להעניק מרכוש שירש בניגוד להוראות ההורשה שבצוואה ההדדית והאם הוראות סעיף 8א לחוק הירושה נאכפו באופן שהתיר לבן הזוג לסטות מצוואתו ההדדית. נושא נוסף העומד על הפרק הוא קיומה של הוראה אחרת בצוואה הדדית, הוראה שקובעים בני הזוג על מנת לסטות מהוראות סעיף 8א לחוק הירושה. הדיון בסוגיות אלו הוא דיון משפטי בעיקרו, הדורש התמחות ספציפית בפסיקת בתי המשפט בנושא זה, ובהכרעות שהובילו בסופו של יום לפסילת צוואה הדדית.
הסתמכות כעילת התנגדות לצוואה הדדית
פסיקת בתי המשפט קובעת כי הסתמכות היא עילת התנגדות לצוואה הדדית. ההסבר לכך הוא, כי צוואה הדדית מקימה הסכם בין בני הזוג על בסיס הוראותיה. הסכם זה מקים ציפייה הדדית של כל אחד מבני הזוג לכך ששתי הצוואות ההדדיות יאכפו כלשונן בבוא היום. ציפיה זו מכונה בשפה המשפטית גם "הסתמכות". בחודש אוגוסט 2005, נכנס לתוקף תיקון מס' 12 לחוק הירושה ונחקק סעיף 8א לחוק הירושה. הוראות סעיף זה הן הבסיס לכך שכיום צוואה הדדית מקימה הסתמכות בין הזוג, כברירת מחדל, אלא אם בני הזוג קבעו במפורש כי כל אחד מבני הזוג רשאי לשנות צוואתו כרצונו, שאז אין הסתמכות. במצב שבו אין הסתמכות, ניתן להגיע לתוצאה של פסילת צוואה הדדית ומתן צו קיום לצוואה המאוחרת.
לעומת זאת, צוואות הדדיות שנערכו לפני 2005 אינן נחשבות כהסכם בין בני הזוג, אלא אם הדבר עולה במפורש מהוראותיהן. ברירת המחדל בצוואות נושנות אלו היא שאין הסתמכות, והיא אינה מהווה עילת התנגדות לצוואה הדדית. בטרם חקיקת תיקון מס' 12 לחוק הירושה, לא חל כל איסור על בני זוג שערכו יחדיו צוואה הדדית לבטל אותה ללא הודעה מראש ואף ללא ידיעת בן הזוג האחר. מצב זה הביא לכך שבן זוג היה עורך צוואה חדשה, המבטלת את האמור בצוואה ההדדית עליה חתם, וזאת ללא ידיעת בן/בת זוגו.
כאמור, מאז תיקון מס' 12 לחוק הירושה שנכנס לתוקפו בחודש אוגוסט 2005 באמצעות הוראת סעיף 8א לחוק הירושה, לא ניתן לבטל צוואה הדדית בסתר אלא רק לאחר מתן הודעה מראש לבן הזוג שערך את הצוואה ההדדית, וזהו ההבדל הראשון בינה לבין ביטול צוואה רגילה, שהיא כידוע מעשה אישי שאינו תלוי ברצונו של אדם אחר. היה ונפטר בן הזוג וצוואתו ההדדית קוימה, מחייב חוק הירושה את מי שמבקש לבטל צוואה הדדית לוותר ולהשיב את כל הרכוש שהתקבל בירושה מבן הזוג שנפטר, כאמור כתוצאה מקיום צוואתו ההדדית של בן הזוג שהלך לעולמו ראשון. מצב עניינים זה מחייבת מתן תשומת לב מיוחדת ותכנון מוקדם בסיטואציה של עריכת צוואה הדדית בשים לב ל-עילות הביטול של צוואה הדדית.
דוגמא להפרת הסתמכות בצוואה הדדית
דוגמא להפרת הסתמכות בין בני הזוג בצוואה הדדית מתרחשת כאשר בני הזוג קובעים יחדיו שהראשון שילך לעולמו, יוריש את כל רכושו לבן הזוג הנותר, ולאחר 120 של שני בני הזוג, יחולק העיזבון שנותר שווה בשווה בין ילדיהם. ברם, לאחר פטירת אחד מבני הזוג, ולאחר שבן הזוג הנותר קיבל את עיזבונו של הנפטר, הוא פונה ומשנה את צוואתו בניגוד להסכם, ומוריש את כל העיזבון או חלק ניכר ממנו לאחד מהילדים בלבד.
אין ספק כי מצב שבו הופר ההסכם בין בני הזוג, עשוי להחשב הפרה של הסתמכות על הוראות הצוואה ההדדית, שכן רצונם המוסכם על בני הזוג, הופר ללא ידיעת והסכמת אחד מהם. מצב זה עשוי להוביל להליך פסילת צוואה החדשה שנערכה ולמתן צו קיום של הצוואה הדדית.
דוגמא להוכחת הסתמכות בצוואה הדדית שנערכה טרם תיקון מס' 12 לחוק, ניתן למצוא בנסיבותיה של בפרשת ד.י נ' ק.א ואח' בבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון, תיק בייצוגו של משרד עוה"ד של ד"ר רן מובשוביץ, שם נטען, כי הצוואה ההדדית שנערכה בשנת 2002 גוברת על צוואתו המאוחרת של הבעל, אותה ערך בשנת 2013 מכמה סיבות המלמדות כולן על קיומה של הסתמכות בין בני הזוג:
ראשית, הצוואה נכתבה על גבי דף אחד, בלשון רבים, מטעמם של בני הזוג יחד, כישות מאוחדת לעניין הוראות ההורשה. הפסיקה קובעת כי צוואה הדדית שנרשמת על פני עמוד אחד בצוותא משקפת את נשמתם המאוחדת של בני הזוג, ללמדנו על עוצמת ההסכם שנכרת ביניהם. שנית, הצוואה היתה מפורטת ומנומקת מאד, באופן המלמד שבני הזוג שקלו יחד את הוראותיה. כל הוראה הוסברה ונומקה על ידי בני הזוג, ואף צורף לצוואה תשריט מדויק המסביר כיצד יש לחלק שטחי מקרקעין בין היורשים. שלישית, בשנת 2008 פנו בני הזוג לעורכת דין, והתייעצו איתה לגבי הצוואה ההדדית. לאחר ההתייעצות החליטו בני הזוג יחדיו, שהצוואה ההדדית נשארת על כנה.רביעית, בשנת 2009, ניגש המנוח לרשם לענייני ירושה והפקיד את הצוואה ההדדית אצלו. חשיבות שני הנתונים האחרונים מתגברת לאור העובדה שמדובר בשתי הוכחות לכך שבני הזוג סמכו ידיהם על הצוואה ההדדית גם לאחר תיקון מס' 12 לחוק, כך שהצוואה משנת 2002 נופלת תחת כנפי התיקון.
אתגרים בהתנגדות לצוואה הדדית
סדר הדין בהתנגדות לצוואה הדדית דומה לסדרי הדין בהתנגדות לצוואה רגילה. הצוואה ההדדית מוגשת לקיום, ויורש או בעל אינטרס בתוצאות ההליך רשאי להגיש כנגד הבקשה לקיומה התנגדות, וההליך יעבור לבית המשפט.
לעומת זאת, קיימים אתגרים מורכבים בהתנגדות לצוואה הדדית בכל הנוגע לניסיונות להוכיח כי נפל פגם ברצון המצווה בשל השפעה בלתי הוגנת וכו'. הסיבה לכך היא, שבדרך כלל נפטר רק אחד מבני זוג והאחר מבקש ומקבל צו לקיום צוואתו, אשר מכוחו הוא יורש את עיזבונו. קשה איפוא להוכיח כי אותה צוואה שניתן אחריה צו קיום, נפסלת כעת בשל השפעה בלתי הוגנת, שהרי צוואה הדדית נערכת יחד, במשותף.
אתגרים נוספים נוגעים לפרשנות החוזית שיש לתת לסעיפי הצוואה ההדדית המשמשים גם כסעיפי הסכם בין הצדדים. פרשנות סעיפים אלו היא זו שיוצרת בסופו של יום את תנאי החוזה שנולד בין בני הזוג, ולעיתים ההכרעה בדבר היקף ההסתמכות שנוצרה מבוססת על פרשנות של השופט היושב בדין, כפי שהדברים נראים לו מבחינה סוביקטיבית.
אתגר מורכב אחר הוא החלת הוראות סעיף 8א לחוק הירושה על נסיבות המקרה הספציפי. כזכור, סעיף 8א לחוק קובע תנאים שעל בני הזוג לקיים אם ברצונם לבטל את הצוואה ההדדית כדין. לדוגמא, אם הביטול נערך בחיים, על בן הזוג להודיע על כך בכתב לבן הזוג האחר, ורק לאחר מסירת ההודעה, שתי הצוואות בטלות. אם הביטול נערך לאחר פטירה, והעיזבון טרם חולק, חייב בן הזוג הרוצה לערוך צוואה חדשה, להסתלק מחלקו בעיזבון בן זוגו. הניסיון מלמד, כי מעטים המקרים שבהם נוהגים בני הזוג על פי הוראות החוק, אם בשל חוסר ידיעה או בשל מתן ייעוץ לקוי.
מורכבות נוספות העשויה להוביל לפסילת צוואה הדדית היא פרשנות מילולית של סעיפי הצוואה ההדדית. לדוגמא, האם צוואה הדדית הנוקטת בלשון גוף ראשון, והמכילה הוראות הורשה המתייחסות רק לרכוש בן הזוג, מקימה הסתמכות לגבי הוראות ההורשה של בן הזוג האחר? ניתוחים לשוניים סבוכים אלו יכולים לשנות אף הם את תוצאת ההליך ולהוביל בסופו של דבר לפסילת צוואה הדדית.
אי מתן הודעה על ביטול צוואה הדדית
אי מתן הודעה על ביטול צוואה הדדית מהווה כיום עילה להתנגדות לצוואה הדדית, אם מסתבר שהחובה להודיע על ביטול הצוואה ההדדית הופרה. כאמור, סעיף 8א לחוק הירושה מורה, כי אדם שמבקש לבטל צוואה הדדית שנערכה לאחר התיקון לחוק בשנת 2005, חייב להודיע על כך לבן זוגו בכתב, ורק אם הודיע על כך, שתי הצוואות ההדדיות בטלות.
המשמעות היא כי אין לצוואה החדשה שערך בן הזוג כל תוקף, שכן הצוואה ההדדית לא בוטלה כדין. סוגיה נוספת אשר כבר נידונה מספר פעמים בבתי המשפט לענייני משפחה היא משמעותו של ניסיון שערך בן הזוג לביטול הצוואה הדדית כאשר בן הזוג השני הפך לפסול דין, ולכן – הוא אינו כשיר לקבל לידיו הודעת ביטול, וממילא שגם אינו יכול לערוך צוואה חדשה.
בפרשת ד.י לעיל בייצוגו של עו"ד ד"ר רן מובשוביץ, הועלתה הטענה כי סעיף 8א לחוק הירושה, דורש ממי שמבקש לבטל את צוואתו ההדדית, חייב להודיע לבן זוג בכתב על כך. נטען, כי תכלית ההודעה על ביטול צוואה בכך שלבן הזוג השני תהא הזדמנות ואפשרות לתקן ולשנות את צוואתו, אלא שבאותה פרשה הוכח על ידי עו"ד מובשוביץ, כי האשה הפכה לפסולת דין ובלתי כשירה בדעתה, כך שלא היתה יכולה לשנות את צוואתה, גם אם היו מודיעים לה על כך.
מעמדה של האשה הקים קושי אמיתי שהמחוקק לא צפה והיווה סוגיה תקדימית. כידוע, פסול דין שמונה לו אפוטרופוס אינו רשאי לערוך צוואה, וכלל אינו כשיר לשאת בזכויות ובחובות של אדם בגיר ומן הידועות ש-צוואת פסול דין חסרת כל תוקף. במצב עניינים זה נטען, כי יש להגן על האשה חסרת הישע שסמכה על הצוואה ההדדית, מפני פעולתו הנסתרת של הבעל, אשר שינה צוואתו בזמן שהיתה פסולת דין. בית המשפט חווה דעתו לשמע הטיעונים הללו, כי מדובר במקרה תקדימי שעשוי להגיע בסופו של דבר לבית המשפט העליון.
הימנעות מהסתלקות בהתאם לסעיף 8א לחוק הירושה
הימנעות מהסתלקות בהתאם לסעיף 8א לחוק הירושה מהווה עילת פסילה של הצוואה המאוחרת הנוגדת את הצוואה ההדדית. בנסיבות שבהן נפטר אחד מבני הזוג, ועיזבונו טרם חולק, חייב בן הזוג הנותר להסתלק כדין בהודעה לרשם הירושה מחלקו בעיזבון בן זוגו, אם ברצונו לערוך צוואה חדשה. כאמור, הימנעות מהסתלקות זו עשויה להוביל לפסילת צוואתו המאוחרת ומנגד, אם הסתלק בן הזוג בהתאם להוראות החוק, יוביל הדבר לתוצאה של פסילת צוואה הדדית.
הימנעות מהשבת העיזבון ליורשיו של בן הזוג
הימנעות מהשבת העיזבון ליורשיו של בן הזוג המנוח היא עילה נוספת לפסילת הצוואה המאוחרת שנערכה על ידי בן הזוג שנותר בחיים. סעיף 8א לחוק קובע כי אם העיזבון של המנוח חולק, הרי שתנאי לעריכת צוואה מאוחרת היא בהשבת העיזבון של המנוח ליורשיו על ידי בן הזוג.
כפי שאנו רואים, התנגדות לצוואה הדדית היא התנגדות סבוכה ביותר, המקימה סוגיות משפטיות מורכבות ואתגרים מקצועיים-משפטיים. ככל שנקלעתם לסכסוך ירושה הנוגע לצוואה הדדית, מומלץ בכל פה, לפנות לייעוץ מקצועי אצל עורך דין מומחה לדיני ירושה, בעל ניסיון ספציפי בייצוג בהתנגדויות לצוואה הדדית.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה על צוואה, תביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.