זכות הירושה של המדינה מפורטת בסעיף 17 לחוק הירושה. סעיף זה קובע את המקרים שבהם תירש המדינה את המנוח, אם אין לו כל יורש אחר על פי חוק או על פי צוואה. המסקנה המתבקשת היא כי המדינה בהחלט יכולה לרשת את המנוח, אם הוא ציווה לה בצוואתו מעיזבונו, כך שסעיף 17 לחוק עוסק במקרים שבהם כאמור אין כל יורש אחר בנמצא, ואין למעשה ברירה אלא להעביר את העיזבון לשליטת המדינה. במאמר זה נסקור את הסוגיות הנוגעות לשאלה "מתי יורשת המדינה" וכן מהן "חובות המדינה כיורשת".
מתי יורשת המדינה
סעיף 17(א) לחוק הירושה קובע כי "באין יורש לפי הסעיפים 10 עד 16, תירש המדינה כיורשת על פי דין". סעיפים 10-16 לחוק הירושה מפרטים את כל היורשים האפשריים על פי דין ודרך חלוקת העיזבון ביניהם. סעיף 10 לחוק הירושה קובע מי הם היורשים על פי דין (בן זוג,ילדי המוריש וצאצאיהם, הורי המוריש וצאצאיהם). סעיף 11 לחוק הירושה קובע את זכות הירושה של בן הזוג ודרכי חלוקת הרכוש בינו לבין יתר היורשים על פי דין, סעיף 12 לחוק הירושה קובע את סדר העדיפות בין היורשים, לפי שיטת הפרנטלות בדיני ירושה, סעיף 13 לחוק הירושה קובע כי החלוקה בין היורשים תהיה שווה בשווה, סעיף 14 לחוק קובע את חליפיו של יורש שנפטר, סעיף 15 עוסק ביורשים שנפסלו ויורשים שהסתלקו מחלקם, ומה גורלו של חלקם בעיזבון המנוח, סעיף 16 מגדיר את זכותו הקיימת של מי שאומץ כדין לרשת את המנוח כאילו היה ילדו הביולוגי.
חובות המדינה כיורשת
סעיף 17(ב) לחוק הירושה קובע כי מה שירשה המדינה לפי סעיף זה ישמש למטרות חינוך, מדע, בריאות וסעד. בנוסף, קובע סעיף זה, כי שר האוצר רשאי להעניק מנכסי העזבון או לשלם, בתחום שוויים של נכסי העזבון שהגיעו לידי המדינה לאדם שערב מות המוריש היה מחסורו על המוריש, לאדם או לתאגיד שערב מות המוריש היה מחסורו של המוריש עליו; לבן-משפחתו של המוריש או של בן-זוגו שאינו מיורשיו על פי דין.
נושאים קשורים:
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .