מדוע לא לערוך צוואה לבד
מדוע לא לערוך צוואה לבד? הסוגיה שבמרכז מאמר זה מתמקדת בשאלה האם נכון לעסוק ב-כתיבת צוואה ללא עורך דין, האם יש מקום לכתיבת צוואה עצמית, עריכת צוואה בעדים לבד, עריכת צוואה הדדית לבד או כתיבת צוואה בכתב יד לבד? התשובה, לעניות דעתנו, היא שלילית. נקדים ונציין, כי לדעתנו אין זה משנה כלל, אם אינכם צופים שתוגש התנגדות לצוואה או שיתבצע מהלך לפסילת הצוואה בעתיד. הסיבות לכך שראוי שלא לכתוב צוואה לבד מקיפות נושאים נוספים שחשוב לתת עליהם את הדעת, בטרם החלטה. להלן נביא מספר נימוקים כבדי משקל לכך שיש להימנע (לדעתנו) בכל מחיר מכתיבת צוואה לבד, ללא סיוע של עורך דין מומחה בצוואות. בראש ובראשונה, יש ליטול בחשבון שעריכת צוואה לבד עשויה להביא לכך שרצונך האחרון לא ימומש, ובנוסף, יש בכך גם משום פוטנציאל לפגיעה ביורשים, אשר יאלצו להתמודד במשך שנים בבתי משפט על הוכחת רצונך האחרון. נזכיר, גם כאשר למצווה אין חשש מהגשת התנגדות לצוואה, קיימים מקרים רבים שבהם היורשים עצמם מחליטים שרצונו של המצווה אינו מתאים לציפיות שהיו להם מצוואתו, והם מחליטים להאבק בבית המשפט לענייני משפחה על רצונם שלהם, חרף האמור בצוואה. במקרים רבים המגיעים למשרדנו, המנוע הרגשי המפעיל את היורשים הוא עשיית צדק לפי דרכם או התנקמות במי שקיבל לעניות דעתם מה שלא הגיע לו מהירושה. במצב דברים זה, על הצוואה שנערכה לבד רובצת עננה של חשש ל-השפעה בלתי הוגנת או מעורבות בעריכת הצוואה על ידי מי מהיורשים שזכו ביותר, והם עשויים להיסחף לתוך הליך קשה, ארוך ויקר. אם לא די בכך, כתיבת צוואה לבד יכולה לגרום לנזק כלכלי משמעותי ליורשים בדמות תשלומי מס משמעותיים למדינה בשל האופן שבו מתחלקת הירושה על פי הוראות הצוואה. כתיבת צוואה לבד אף יכולה למנוע (בשל האופן שבו היא מנוסחת) מהיורשים לערוך הסכם בין יורשים או הסכם חלוקת עיזבון שהן פעולות משפטיות שמטרתן להביא למצב שבו כל אחד מהיורשים יזכה ברכוש שהוא מבקש במיוחד, ואיש מהם לא ינזק כתוצאה מהוראותיה של הצוואה. להרחבה נוספת, ראו גם מתי צוואה לא תקפה. בנוסף לכך, יש ליטול בחשבון גם את העיתוי של עריכת הצוואה או במילים אחרות, מתי נכון לערוך צוואה.
עריכת צוואה באופן עצמאי
עריכת צוואה באופן עצמאי אינה מומלצת מסיבות רבות שאת חלקן נסקור להלן. הסיבה הראשונה לכך שאיננו ממליצים על כתיבת צוואה עצמית או כתיבת צוואה ללא עורך דין, היא שמסמך הצוואה דורש עמידה בכללי עריכה נוקשים ביותר, המבטיחים את הוצאת רצונו של המצווה אל הפועל. כתיבת צוואה עצמית יכולה להביא לכך שהצוואה לא תהיה ברורה דיה, ותגרור את הזוכים בה (היורשים) לכדי הליך משפטי ארוך המתמקד בשאלות של פרשנות צוואה. מצב דומה לכך הוא כאשר אנו נתקלים ב-צוואה סתומה, כלומר, צוואה שהוראותיה לא ברורות. הליכים מסוג זה מתנהלים בעלות כספית אדירה במשך שנים בבתי המשפט לענייני משפחה ובמקרים רבים מסתיימים בפשרה שבינה לבין רצונו של עורך הצוואה אין דבר וחצי דבר. הסיבה השניה להימנעות מכתיבת צוואה לבד היא, שהצוואה מכילה מטבעה הוראות, אך כל ההוראות שבצוואה חייבות להיות חוקיות, ברורות, מעשיות, מוסריות ואפשריות, והאמת היא, שלא תמיד ברור לאדם מן היישוב האם ההוראה שרשם אכן עומדת בכל הדרישות שבחוק הירושה.להרחבה ראו גם צוואה לא חוקית ו-צוואה לא מוסרית. הסיבה השלישית היא, שהמצווה אינו מודע בדרך כלל לדרישות שקבעו בתי המשפט לאופן שבו יש לנסח את הצוואה כך שהוראה מסוימת שרשמו בה אכן תכובד ותאכף. טלו לדוגמא, ניסיון להוריש כספים המופקדים בקופת גמל או בביטוח חיים, מבלי לדעת מה
קבעו בתי המשפט ביחס לתוקף הוראה שכזו וכיצד יש לנסח את ההוראה כך שהיא תאכף (סעיף 147 לחוק הירושה). ככל שההוראה לא תירשם כראוי, רצונו של המצווה לא יכובד. בנוסף, נניח שהמצווה מעוניין להגביל את היורשים, אך בפועל הוא אינו יודע כיצד יש לערוך הוראות מגבילות בצוואה. לכך נוסיף מצב שבו המצווה מעוניין להתנות בתנאי ירושה של אחד היורשים, אך בפועל הוא אינו אוחז בידע הרב הנדרש לשם ניסוח תנאי שיתקבל על דעתו של בית המשפט (יורש על תנאי). הסיבה הרביעית היא שלא תמיד ברור למצווה מה הוא רשאי לצוות בצוואתו. כך, לא רבים יודעים כי חל איסור למנות אדם אחר על מנת שיחליט על חלוקת העיזבון, אך בתנאים מסויימים הדבר אפשרי (סעיף 29 לחוק הירושה) ומעטים מסוגלים במקרי גבול להבדיל בין הסדר של יורש אחר יורש לבין הסדר של יורש במקום יורש. הסיבה החמישית היא מצבים של צוואה שאינה הגיונית שהוראותיה מעלות חשש שהמצווה לא מבין את טיב צוואתו בשל אי כשירות המצווה לערוך צוואה. כאשר אדם עורך צוואה מול עורך דין, יכול האחרון להעיד בפני בית המשפט כיצד התרשם מהמצווה, אך כאשר מדובר ב-כתיבת צוואה עצמית, אין לנו עדים בעלי מעמד כעורך דין, שיוכלו לשכנע את בית המשפט שהטעויות בצוואה או היותה של הצוואה לא הגיונית, אינן עילה ל-פסילת צוואה. הסיבה השישית להימנעות מכתיבת צוואה לבד היא למעשה הסיבה החשובה ביותר היא דרישתו של חוק הירושה לכך שכל צוואה תהיה בעלת אופי צוואתי, ותכיל את כל רכיבי יסוד בצוואה בהתאם לצורתה. מצווה מן הישוב אינו מודע לפסיקה העניפה של בתי המשפט לענייני משפחה בנושאים אלו ולכן אין וודאות שצוואתו אכן תעמוד בדרישות החוק.
עריכת צוואה לבד בכתב יד
עריכת צוואה לבד בכתב יד הינו מהלך בלתי מומלץ לחלוטין ויש לעניות דעתנו להימנע בכל מחיר מכתיבת צוואה בכתב יד לבד. מדובר כידוע בצוואה נטולת רכיב טקסי אשר איש אינו יכול להעיד בפועל על כך שהצוואה נערכה בכלל על ידי המצווה, מה היה מצבו הנפשי בעת כתיבת הצוואה, האם הבין את משמעות הוראותיה של צוואתו. אין פלא שחוק הירושה מטיל את החובה להוכיח שצוואה בכתב יד היא צוואת אמת שנרשמה על ידי המצווה דווקא על מי שמבקש לקיים אותה. עניין נוסף הוא שאלת כשירות המצווה לערוך צוואה, שכן במצב של עריכת צוואה לבד, עשויה לקום טענה שהמצווה כלל לא היה במצב המאפשר לו להבין את טיבן של הוראות צוואתו, במיוחד במצב שבו מתברר לבית המשפט כי מדובר ב-צוואה שאינה הגיונית. על דרך האמור לעיל, איננו ממליצים גם על עריכת צוואה הדדית לבד בכתב יד. קחו בחשבון, כי בן זוג אחד לא יכול לרשום בכתב ידו את צוואתו של בן הזוג האחר, והדבר מחייב בפועל, עריכת שתי צוואות ערוכות בכתב יד של המצווה, שהן גם הדדיות.
עריכת צוואה בעדים לבד
כתיבת צוואה בעדים לבד וללא עורך דין (עו"ד) מקימה גם היא בעיות רבות ביחס להוכחת אמיתותה. אחת הבעיות העיקריות בעריכת צוואה בעדים לבד היא העדים עצמם. רבים כלל אינם מודעים לתפקיד החיוני החשוב שיש לעדים בצוואה ולכך שצוואות נפסלות בשל כך שהעדים לא מילאו את תפקידם כראוי או שלא נכון היה להביאם מלכתחילה. להרחבה ראו גם תפקיד העדים בצוואה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.