מתי נכון לערוך צוואה
מתי נכון לערוך צוואה? השאלה מורכבת. אמנם, בעת האחרונה מומלץ על ידי גורמים רבים לערוך צוואה, אך בטרם תערכו את הצוואה, ראוי יהא לשאול, האם אתם באמת זקוקים לצוואה, ומה תרומתה המעשית של כתיבת הצוואה למימוש רצונכם האחרון, לאחר לכתכם לבית עולמכם. במאמר זה נעסוק ב-יתרונות בעריכת הצוואה וכן ב-חסרונות בעריכת צוואה, מתי נכון לערוך צוואה בתוך הבאת דוגמאות לתרומת הצוואה.
יתרונות בעריכת צוואה
קיימים יתרונות ברורים בעריכת צוואה אך זאת רק בתנאי שאתם מבקשים לסטות מהוראות חוק הירושה. נביא מספר דוגמאות למצבים שבהם קיים יתרון ברור לעריכת הצוואה.
בחירת יורשים עצמאית
באמצעות הצוואה אתם יכולים ואף חייבים לערוך בחירת יורשים עצמאית. חוק הירושה קובע כי בן זוגכם והצאצאים שלכם הם היורשים הטבעיים שלכם, והיה והם אינם בנמצא, יירשו אותכם הוריכם, ואם אין הורים, אזי האחים, בשיטה המכונה שיטת ה-פרנטלות בדיני ירושה. ברם, באמצעות הצוואה תוכלו לקבוע כי היורש היחיד שלכם הוא חברכם הטוב מילדות, שליווה אותכם כל חייכם בנאמנות. אינכם חייבים לנמק את בחירתכם, שכן רצונכם כבודכם. הצורך לבחור יורש לפי רצונכם ואמונתכם מהווה בהחלט תימוכין לכך ש-נכון לערוך צוואה. ראוי לציין, כי החוקים בחלק מארצות אירופה אינם מעניקים למצווה זכות מוחלטת על עיזבונו, כך שחלק מהירושה יוענק לצאצאים גם אם המוריש אינו מעוניין בכך, אך בישראל, הזכות להוריש כרצונכם היא זכות אבסולטית, ויש אומרים שהיא זכות חוקתית.
חלוקת עיזבון לא שיוויונית בצוואה
חלוקת עיזבון לא שיוויונית בצוואה היא חלוקה מקובלת אצל מורישים רבים אשר אינם מעוניינים לאמץ את הוראות חוק הירושה. חשוב לזכור כי גם הוראות חוק הירושה אינם שיוויונים. כך לדוגמא, בת זוגו של המנוח או אשתו זוכה לבדה במחצית מעיזבון בן זוגה, וכל הילדים יחדיו זוכים במחצית השניה, כך שחלקם, בדרך כלל, קטן יותר מחלקה של בת הזוג. לעיתים אין מנוס מעריכת צוואה לצורך חלוקה צודקת יותר של עיזבונכם. לדוגמא, מצב שבו אתם חיים ללא בן או בת זוג, ההורים כבר נפטרו ויש לכם 3 ילדים, אלא ששניים מהם קיבלו סיוע כספי עוד בימי חייהם, ולכן אתם מעוניינים לאזן את הדברים בצוואתכם, ואכן, רק באמצעות צוואה, תוכלו להביא לכך שדירת המגורים שלכם תוענק במלואה לבן הצעיר לאחר פטירתכם, שכן חוק הירושה קובע שהילדים יקבלו שווה בשווה את עיזבונכם. נציין פה, כי תוכלו להעניק את הדירה כ-דבר המתנה בימי חייכם, אך כאמור, אין מדובר בהענקה לאחר מיתה. דוגמא נוספת היא מצב שבו יש לכם בת או בן זוג, אך אתם אינכם מעוניינים שיקבלו לאחר פטירתכם מחצית מרכושכם כפי שקובע חוק הירושה. דרך המלך לסטות מהוראת חוק הירושה היא באמצעות הוראה בצוואתכם, המנשלת את בת הזוג מחלקה בהתאם לחוק הירושה.
מינוי אדם לבחירת היורשים
מינוי אדם לבחירת היורשים היא אפשרות בהתאם להוראת סעיף 29 לחוק הירושה. חוק הירושה מאפשר לכם באופן ליברלי לערוך צוואה שבמסגרתה תמנו גורם נאמן עליכם שיקבע את דרך חלוקת העיזבון מתוך קבוצת יורשים מוגדרת.
תנאים בצוואה
אחת ה-דוגמאות לתרומת הצוואה מצויה בכך שניתן להתנות את הצוואה בתנאים. חוק הירושה מאפשר לכם לסטות מהוראותיו ולקבוע תנאים בצוואה, אשר יקבעו מי יקבל את הירושה ואף מי עשוי להפסיד אותה ובכך להפוך יורש ל-יורש על תנאי. כך לדוגמא, מי שמתנהג בהתנהגות מחפירה לאחיו עשוי להפסיד את הירושה שקיבל, בהוראה דומה להוראת חוק המתנה, ובנכם הצעיר, שאינכם סומכים עדיין על שיקול דעתו, יקבל את חלקו בגיל 30 ולא קודם לכן. כמו כן, תוכלו להוריש כספים המיועדים למטרה מסוימת בלבד. כך, תוכלו להורות כי סכום של 250,000 ש"ח יופקד בחשבון וישמש למימון לימודי רפואי לנכדכם, עם הגיעו לגיל המתאים. היה ומי מהיורשים ירד מהארץ, תוכלו לקבוע כי חלקו בירושה לעבור לשני אחיו, ובלבד שיחיו בישראל. הוראות אלו מכונות גם הוראות מגבילות בצוואה.
ניהול עיזבון
תוכלו למנות מנהל עזבון שהינו אחראי לניהול העיזבון בהתאם להוראותכם. כך לדוגמא, אם אתם חוששים שהיורשים יריבו, אתם יכולים למנות את עורך דינכם מומחה הירושה להוציא את צוואתכם אל הפועל כמנהל עיזבון, ובכך להבטיח שרצונכם יתמלא במדוייק.
הקמת הקדש בצוואה
הקמת הקדש בצוואה מאפשרת לכם לדלג מעל הוראות חוק הירושה בנושאים שונים, בעיקר אמורים הדברים לגבי הוראת סעיף 42 לחוק הירושה, יורש אחר יורש, המונעת מכם למנות יותר משני יורשים אחר היורש המקורי. הקמת ההקדש מאפשרת לכם לנהל את רכושכם לאחר לכתכם לבית עולמכם עד אין קץ למעשה, באמצעות נאמן שהינו האחראי להקדש ומנהלו.
הכללת והוצאת נכסים מהעיזבון
הצוואה מאפשרת לכם הכללת והוצאת נכסים מהעיזבון ובכך לקבוע מה עומד להורשה ומה לא. כך לדוגמא, את רשאים לקבוע, כי זכויותכם בדירה ברח' ארלוזרוב בתל אביב יחולקו לפי הוראות חוק הירושה, ויתר רכושכם בהתאם להוראות שנתתם בצוואתכם. בנוסף, אתם רשאים לקבוע בצוואה כי כספי ביטוח חיים יוענקו לשלושת ילדיכם בחלקים שווים, למרות ש-סעיף 147 לחוק הירושה קובע, כי החלוקה תעשה לפי "הוראת מוטבים" שנמסרה להנהלת חברת הביטוח המנהלת את הביטוח ואין ספק כי גמישות זו מהווה אחד מה-יתרונות בעריכת צוואה.
צוואה זוגית
צוואה זוגית או הצוואה ההדדית קיימת מזה שנים רבות, אך רק בשנת 2005 הוטמעה לחוק הירושה הישראלי במסגרת תיקון מס' 12 לחוק הירושה. הצוואה הזוגית מאפשרת לכם לערוך צוואה יחד עם בן זוגכם ולהחליט ביחד על גורל עיזבונכם. הצוואה הזוגית יוצרת הסכם בין בני הזוג, ביחס לגורל העיזבון לאחר הפטירה של כל אחד מהם, וזוהי אפשרות שאינה בנמצא בהוראות חוק הירושה.
תכנון מס בירושה
הצוואה מאפשרת לכם לתכנן מראש כיצד לחלק את העיזבון באופן שבו המס שישולם על ידי היורשים יהיה המזערי ביותר. מדובר ביתרון אדיר למוריש שבוודאי מעדיף שעיקר רכושו יוענק ליורשים ולא לרשויות המדינה. נציין, כי אין מס על ירושה, אך מוטל מס על נכסים שהתקבלו בירושה ונמכרים על ידי היורשים לצדדים שלישיים. תכנון מס מוצלח ביחס לכך, מאפשר למוריש כאמור, לחסוך בכספי מיסים.
חסרונות בעריכת צוואה
חסרונות בעריכת צוואה מתבטאים במספר תחומים שיש לתת עליהם את הדעת לרבות, גרימת סכסוכי ירושה ו-סכסוך ירושה מוקדם וכן חסרונות המובנים לתוך מסמך הצוואה מעצם טיבו.
גרימת סכסוכי ירושה
צוואה היא מסמך בעל פוטנציאל לגרימת סכסוכי ירושה בין בני משפחה, דבר שמוביל בדרך כלל להריסת המרקם המשפחתי ולעוינות. לרוע המזל, צוואות רבות הנכתבות בישראל וברחבי העולם כולו ומוגשות לקיום ברשם הירושה, מותקפות על ידי יורשים פוטנציאליים בהליך התנגדות בבית משפט לעניני משפחה, במטרה לפסול אותה, על מנת להרוויח כלכלית מביטול רצונו האחרון של המצווה בצוואה. הליכי התנגדות אלו דורשים סכומים משמעותיים, אורכים זמן רב, גורמים לעצב ולצער רב בלב בני המשפחה, וההכרעה המשפטית אינה נוטלת לעיתים קרובות את הפגיעה האנושה בצד שהפסיד.
עריכת צוואה דורשת ייעוץ מקצועי
עריכת צוואה דורשת ייעוץ מקצועי, וזאת במטרה לעמוד בדרישות צורניות (מלשון צורה) הנדרשות בהתאם ל-סוגי הצוואה, ודרישות מהותיות הקבועות בדיני הירושה. הצוואה אינה מסמך קל להכנה, גם אם נראה לכם שהוראותיכם פשוטות, ולכן יש להעזר ב-עורך דין מומחה בירושה לצורך עריכתה, שאחרת סביר להניח שיתגלו בה פגמים העשוים להביא לפסילתה בהליך התנגדות בבית המשפט לענייני משפחה. ברור איפוא, כי הצורך להסתייע בעורך דין לצורך הכנת הצוואה משמעו גם עלות כספית, אם כי היא אינה משמעותית ביחס לחשיבותה של הצוואה. אין ספק, כי מעמדה של הצוואה הוא כמעמד של מסמך עוצמתי במיוחד, ולמעשה מדובר במסמך שבו אתם קובעים את גורל כל (כמעט) הרכוש שצברתם בימי חייכם, כך שלבטח מדובר במסמך בעל משמעות כלכלית הגדולה ביותר בחייכם.
לחצים לשינוי הצוואה
חשיבותה של הצוואה מובילה בדרך כלל ללחצים לשינוי הצוואה המתבטאים בהשפעות שונות של היורשים הפוטנציאליים שהינם בני משפחה, ידידים, מטפלים וכו', הלוטשים עיניהם לכסף. לעיתים, השפעות אלו מתוחכמות ביותר, כך שאינכם מודעים להן כלל, ולעיתים הן חורגות מן המותר, והופכות ל-השפעה בלתי הוגנת או מעורבות בעריכת צוואה. מצב זה מחייב אותכם לעמוד על המשמר ומהווה אחד ה- חסרונות בעריכת צוואה.
סכסוך ירושה מוקדם
לצד המאבקים הצפויים על תוקף הצוואה לאחר פטירתכם, גורמת הצוואה גם למה שמכונה בעגה המקצועית "סכסוך ירושה מוקדם" שהינו סכסוך הנסוב על השליטה עליכם כעורכי הצוואה, לצורך שליטה על הרכוש שלכם. מאבקים מעין אלו מתבטאים בדרך כלל בהליכי אפוטרופוסות והפעלת ייפוי כוח מתמשך ואלו אף גורמים בתורם לניסיונות ל-ביטול ייפוי כוח מתמשך.
הצוואה נכונה למועד עריכתה
הצוואה מקפיאה את זמן עריכתה ולכן הצוואה נכונה למועד עריכתה בלבד. כלומר, הוראותיה נכונות למועד שבה נרשמה ולא למה שיתרחש לאחר עריכתה. מצב זה גורם לצורך בשינוי צוואה לעיתים קרובות, אם לא ערכתם את הצוואה אצל עורך דין מומחה לצוואות. לדוגמא, ציוותם חלק מעיזבונכם לאחד הילדים, כגמול להיותו ילד טוב המכבד את הוריו ומטפל בהם, אך הדבר התגלה בהמשך כטעות קשה, שכן הבן שינה את התנהגותו, ניתק למעשה את הקשר ולכן איבד מבחינתכם את הלגיטימציה לתעדוף בהורשה. אין מנוס במצב שכזה מ-שינוי צוואה באמצעות עריכת צוואה חדשה.
הצוואה אינה מונעת זכויות שנרכשו בחיים
רבים אינם מבינים שעריכת הצוואה אינה מונעת זכויות שנרכשו בחיים. לדוגמא, את חיה עם בן זוג ואתם ידועים בציבור. בן הזוג עורך צוואה, שבה הוא מנשל אותך מכל עיזבונו, אך לאחר פטירתו את תובעת בבית המשפט מחצית הזכויות בבית המגורים שלכם, אף שהינו רשום רק על שם הידוע בציבור, וזאת מכוח הלכת השיתוף הספציפי. זהו, ללא ספק, מצב המהווה אחד מה-חסרונות בעריכת צוואה.
הוראות הצוואה מוגבלות בחוק
לצד העובדה שהצוואה היא מסמך הנערך בליברליות כאמור, קיימות הוראות בלתי אפשריות, בלתי חוקיות ובלתי מוסריות. הוראות אלו יפסלו ובית המשפט לא יאמץ אותן. לא ניתן להוריש רישיון נהיגה, מכיון שהרישיון הוא אישי ולא ניתן להעברה. זוהי הוראה בלתי חוקית ובלתי אפשרית. אינכם יכולים להוריש רכוש שאינו שלכם, ולכן זוהי הוראה בצוואה סתומה, הוראה בלי אפשרית. אינכם יכולים לקבוע תנאי בלתי מוסרי בצוואה, כך שלא ניתן לחייב אדם בפעולה לא מוסרית כגון נישואין עם מישהי ספציפית, כתנאי לירושה. תנאי מסוג זה יפסל. אינכם יכולים לצוות על יורשיכם להעלים מיסים מהמדינה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.