עילת תביעה
עילת תביעה היא מכלול העובדות שהוכחתן תביא למתן הסעד המבוקש. ההוכחה מחייבת הצבת העובדות בתבנית משפטית של תנאים שהוגדרו בחוק ובפסיקת בתי המשפט.
ניסוח העילה
ניסוחה של העילה חשוב מאד, ולא פחות מכך חשוב לדעת מה אין לטעון. העילה צריכה להכיל את העובדות המתאימות לתנאים הקבועים בחוק הירושה לשם פסילתו של מסמך שנטען כי הינו צוואה או לביטול עסקת המתנה.
נביא כדוגמא טענה שגויה מתחום דיני הנזיקין הנוגעת לעוולת הנגישה. הנגישה היא הליך נפל, הליך סרק שנועד להטריד אדם. לצורך הדוגמא, נניח שאדם מגיש תביעה כנגד חברו ואולם בדיעבד מתברר שמדובר בתביעת סרק של ממש וכל כולה נועדה להטריד את הנתבע. לכאורה, מדובר בנגישה, ואולם המעיין בסעיף המתאים בפקודת הנזיקין יגלה כי הנגישה מוגבלת לפתיחתו של הליך נפל בפלילים או בפשיטת רגל. בחינת הפסיקה בנושא מגלה כי מדובר ברשימה סגורה של הליכים. המשמעות היא, כי לא ניתן לטעון את עוולת הנגישה כנגד התנגדות לצוואה, לדוגמא.
תכופות ניתן לקרוא בכתבי התנגדות על "שיפוט מוסרי" של היורש הזוכה או הצגת עובדות אשר לכאורה מלמדות כי הוא אינו ראוי לזכות ברכוש המנוח בהתבסס על דרך חייו, או העובדה שהופלה לטובה. יש לזכור, כי טענות אלו אינן בגדר עילה שיש בה כדי לפסול מסמך מקיומו כצוואה, והן אינן מהוותו עילת תביעה קבילה על פי דיני הירושה.
זיקה שבין מועד התביעה לאופי העילה
ניתן לתבוע בעילות מסוימות רק במועד מסוים על ציר הזמן ובהתאם למהות הטענה. לעיתים קמה עילת תביעה רק במועד מסויים ורק בתנאים מסוימים. לדוגמא, לא ניתן לתבוע בימי חייה של אם המשפחה את האח אשר מועל בחשבון הבנק שלה בטענה של השפעה בלתי הוגנת, מכיון שזו טענה השייכת לדיני הירושה, ואלו חלים רק לאחר פטירת האדם. במקרה דנן, המועד להגשת תביעה בטענה של השפעה בלתי הוגנת הינו רק לאחר פטירת המנוח. רק אז, לאחר מות האם, ניתן לטעון שניסיונות למעילה בכספיה, אפילו בידיעתה, עשויים להוות אמצעי בלתי הוגן להשפעה עליה לרשום הוראה בצוואתה בניגוד לרצונה החופשי. ככל שרוצים למנוע מן האח את המשך המעילה בכספים, בעת שהאם חיה, מוטל עליה לתבוע, אפילו באמצעות אחר, בעילות של הפרת חובת השליחות והאמונים או עילות חוזיות ונזיקיות והסעד שיתבקש אז הוא השבת הגזל שנלקח ללא רשות, ללא קשר לצוואה שנרשמה. אם האם אינה יכולה לתבוע בעצמה, ואינה יודעת כיצד להתמודד עם המצב, ניתן לתבוע בבית המשפט מינוי אפוטרופוס ולמצער, לבקשו להורות לרשויות הרווחה והסעד לפקח על רכושה של האם וחייה.
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה. .
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ אחד העם 35, תל אביב – יפו 6520206
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il