פסילת ייפוי כוח מתמשך
פסילת ייפוי כוח מתמשך יכול להתבצע בשלוש צורות. הצורה הראשונה לפסילת ייפוי כוח מתמשך היא באמצעות הוראת ביטול של מי שערך את יפוי הכוח המתמשך (הממנה) שכן סעיף 32(כב) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות קובע כי הממנה רשאי לבטל את יפוי הכוח לאחר עריכתו אם לא ויתר על זכות זו. הצורה השניה לפסילת ייפוי כוח מתמשך היא כאשר הממונה הודיע לממנה כי אינו חפץ להמשיך להתמנות ואין ממונה חליף במקומו, ואז פוקע יפוי הכוח המתמשך. הצורה השלישית לפסילת היא באמצעות צו של בית משפט בעקבות הגשת תביעה ל-ביטול ייפוי כוח מתמשך. במאמר זה נדון בדרכים לפסילת ייפוי כוח מתמשך על פי שתי הצורות הראשונות, שאינן דורשות מעורבות של בית המשפט לעניני משפחה. הסוגיות שבהן נדון הן: הוראת הממנה המבטלת ייפוי כוח מתמשך, הודעת הממונה על פרישתו מתפקידו ומיהותו של התביעה לביטול ייפוי כוח מתמשך.
הוראת ממנה המבטלת ייפוי כוח מתמשך
הוראת ממנה המבטלת ייפוי כוח מתמשך יכולה להינתן במצבים מסויימים בלבד. המצב הראשון הוא כאשר ייפוי הכוח הופקד אצל ה-אפוטרופוס הכללי, אך טרם הופעל. במצב זה, ברור שעורך ייפוי הכוח רשאי לחזור בו ממנו ולבטלו. המצב השני, הוא כאשר ייפוי הכוח המתמשך הופעל, אך הממנה שמר בו על זכותו להורות על פקיעת. בדרך כלל, ומניסיוננו, ייפוי הכוח המתמשך מכיל הוראה, לפיה אם הוא הופעל אזי לממנה עורך ייפוי הכוח אין זכות להורות על ביטולו. הטעם לכך מצוי בעובדה שייפוי כוח מתמשך מופעל בדרך כלל במצב שבו האדם אינו מסוגל לנהל את ענייניו על פי חוות דעת רפואית-פסיכיאטרית, ולכן אין סיבה לאפשר לו לחזור מהוראות ייפוי הכוח המתמשך. ממילא ברור, כי במסגרת יפוי הכוח, רשאי הממנה לקבוע כאמור, כי לא תהיה לו סמכות לחזור בו מהמינוי, ובמקרה שכזה גוברת הוראתו על הוראת החוק. בפסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה בבאר שבע, קבע בית המשפט, כי מכתב פרידה ששלח הבן הממונה לאביו משמעו כי הוא מבקש להפסיק את תפקידו כממונה, ועל כן פקע יפוי הכח (תמ"ש 8182-02-18). פסק דין זה מלמד, כי בתי המשפט נוטים לפעול על פי רצונו של הממנה, בתוך הפעלת גישה ליברלית לגבי הדרישות הרשמיות לביטול תוקף יפוי הכוח.
הודעת הממונה על פרישתו מתפקידו
הממונה רשאי להודיע כמובן כי אינו חפץ ליטול על עצמו את האחריות האדירה הנלווית לטיפול בממנה על פי הוראות ייפוי הכוח המתמשך. כאשר הממונה מודיע על כך לממנה ולאפוטרופוס הכללי, אין מנוס מביטולו של ייפוי הכוח המתמשך, מהסיבה הפשוטה שאין מי שייטול על עצמו את התפקיד על פי בחירתו של הממנה. מצב מסוג זה מוביל, בדרך כלל, להגשת בקשה למינוי אפוטרופוס על מנת שיטול על עצמו את האחריות לטיפול בממנה.
תביעה לביטול יפוי כוח מתמשך
תביעה לביטול יפוי כוח מתמשך הינה תביעה המתבררת בבית המשפט לענייני משפחה. מטרתה של התביעה היא להביא לביטולו של יפוי הכוח המתמשך בשל אחת העילות הפוסלות אותו מתוקף. כך לדוגמא, הממנה שערך את יפוי הכוח המתמשך יכול להתחרט מכיון שהתברר לו שהאדם שמינה, הממונה, אינו פועל לטובתו, וזאת גם לאחר שיפוי הכוח נכנס לתוקף. כמו כן, ניתן להגיש תביעה על בסיס הטענה שיפוי הכוח המתמשך לא נערך כדין, אם מכיון שעורך המסמך כבר לא היה כשיר בדעתו לערוך אותו באותה עת או מכיון שיפוי הכוח נוצר כתוצאה מהשפעה בלתי הוגנת, תחבולה או ניצול אחר של תלות של מיופה הכוח בממונה, ומטרתו לא היתה להטיב עם הממנה, אלא לנצל את חולשתו לשם קבלת טובות הנאה אסורות. בנוסף, ניתן לתקוף את יפוי הכוח המתמשך על בסיס פגמים בעריכתו והפקדתו במשרדי האפוטרופוס הכללי, אם אותם פגמים מהותיים ופוסלים בפועל את יפוי הכוח. את התביעה יכול להגיש מי שערך את יפוי הכוח וגם בני משפחה שסבורים שיש לבטל את יפוי הכוח המתמשך מסיבות שונות.
בחירת עורך דין ירושה לעריכת יפוי כוח מתמשך
כיום מקובל לראות בייפוי כוח מתמשך חלק מתכנון של ירושה או העברה בין דורית. ייפוי הכוח המתמשך נועד לקבוע מי יטפל באדם הממנה, ובאופן שכזה להבטיח ככל שניתן כי הוא יקבל טיפול מיטיבי, לא ינוצל ורכושו יישמר בנאמנות לטובת צרכיו שלו. מצב זה הוביל לגידול במספר ההליכים אשר תוקפים את יפוי הכוח המתמשך על ידי בני משפחה שאינם רואים בעין יפה את זהות הממונה שבחר הממנה. כניסתו של מוסד יפוי הכוח המתמשך לתוקף, כמו גם העובדה שבתי המשפט מתמודדים לראשונה עם שאלות חדשות הנולדות ממצב חדש זה, מחייב את מי שבוחר לערוך יפוי כוח המתמשך לבחור עורך דין ירושה מקצועי ובעל ניסיון, זאת, שעה שהליך הכנתו דורש הבנה מעמיקה בדיני הכשרות המשפטית והאפוטרופוסות, ופגמים שנפלו בעריכת יפוי הכוח המתמשך עשויים להביא לפסילתו וביטולו בהליך משפטי. חשוב איפוא שעורכו של יפוי הכוח המתמשך ידע את מלאכתו נאמנה, ויוכל לסייע בעת הגשת תביעה הדורשת את ביטולו של ייפוי הכוח המתמשך.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.