קיום חלק מצוואה
קיום חלק מצוואה הינו אירוע המתרחש בהתאם לסעיף 38 לחוק הירושה כאשר הוראה או חלק מהוראות הצוואה אסורות מחמת היותן בלתי חוקיות, בלתי מוסריות או בלתי אפשריות וכן, כאשר מדובר בהוראה סתומה בצוואה או הוראה התלויה בתנאי שלא התקיים ולכן אין להפעילה. לדוגמא, המנוח קבע בצוואתו שאת דירתו יש לחלק בין יורשיו באופן שווה והורה כי את הכספים המופקדים בחשבון בנק יקבל בנו הבכור בלבד ואולם, חרף העובדה שהמנוח ציין שקיימים כספי חסכון המופקדים בבנק אחר, הוא לא התייחס לזהותו של הזוכה בכספים אלו, כך שלא ניתן לדעת מי הזוכה ולא ניתן לעקוב אחר רצונו של המנוח ביחס לכספי החסכון גם באמצעות בחינת הנסיבות החיצוניות. הותרת הוראה חלקית בצוואה משמעה פסילתה של ההוראה ועל כן מדובר במקרה שכזה בסוג של צוואה סתומה אשר חלק מהוראותיה ברור, וחלק מהוראתיה סתום ולא ניתן לביצוע או אכיפה. במקרה שכזה, יתרחש קיום חלק מצוואה, אותו חלק בהוראות הצוואה אשר ברור וניתן לביצוע. החלק הנותר של העזבון יחולק בין היורשים בהתאם להוראות חוק הירושה, וזאת בין אם הזוכה בצוואה הינו יורש על פי דין ובין אם לאו. בעניין זה קובע החוק בסעיף 47 לחוק הירושה כי אם "ציווה המצווה מנה למי שיורש על פי דין או למי שזוכה בחלק יחסי מכל העזבון על פי הצוואה, תבוא המנה בנוסף על החלק בעזבון ולא במקומו." כך שחוק הירושה קובע כי אין קשר למעמדו של היורש, ובין אם הוא יורש על פי דין ובין אם הוא יורש שלא על פי דין, הוא יזכה בחלק העזבון המגיע לו לפי דיני הירושה.
הוראה אסורה בצוואה
הוראה אסורה בצוואה היא כל הוראה המוגדרת בסעיף 38 (א) לחוק הירושה אשר קובע כי אם "נקבע בצוואה דבר בלתי חוקי, בלתי מוסרי או בלתי אפשרי כתנאי לזכיה או כחיוב לפי סעיף 45, בטל התנאי או החיוב, ואין בכך כדי לבטל את הזכיה שהיתה מותנית או שהחיוב היה מוטל עליה.". על פי הוראות סעיף 38 לחוק הירושה, חלק הצוואה הכשר יקויים, בתוך שאותה הוראה אסורה בצוואה המכילה תנאי בלתי כשר תבוטל. כך לדוגמא, במקרה שהוגשה התנגדות לצוואה בשל קיומו של תנאי בלתי חוקי וההתנגדות תתקבל, יתבטל רק אותו תנאי בלתי חוקי, ויתר הוראות הצוואה יקויימו. פרשנות ההוראות בצוואה וקביעת היותה של הוראה מסוימת משום הוראה אסורה בצוואה היא עניין למומחיות של עורך דין צוואות. יש בקיומה של הוראה אסורה בצוואה בכדי לסייע במצב של הגשת התנגדות לצוואה, ועל כן מומלץ להתייעץ בעניין זה עם איש מקצוע הבקיא גם בפסיקות של בתי המשפט לענייני משפחה בסוגיה מעניינת זו.
הוראה לא אפשרית בצוואה
הוראה סתומה בצוואה היא הוראה בלתי אפשרית לביצוע שכן לא ניתן להבין מלשון ההוראה מה היתה כוונת המצווה, אם ביחס לנכס שהוא מבקש לצוות ואם ביחס לזהות היורש או ביחס לתנאי מסויים אשר תולה את הזכיה בביצוע פעולה בלתי ברורה. הוראה סתומה בצוואה היא הוראה שתפסל מקיום, אך כאמור בסעיף 38 לחוק הירושה, אין בפסילת הוראה סתומה בצוואה כדי לפסול את הצוואה כולה.
קיום הוראה כשרה בצוואה
קיום הוראה כשרה בצוואה מתרחש בהתאם להוראת סעיף 38 (ב) לחוק הירושה אשר קובע כי אם "בטלים חלק, הוראה או תנאי של צוואה שלא כאמור בסעיף קטן (א) אין בכך כדי לבטל שאר חלקיה, הוראותיה או תנאיה אלא במידה שנראה לבית המשפט שהם קשורים קשר בל ינתק במה שבטל או שהמצווה לא היה רוצה בהם בלעדיו.". מכאן עולה, שבית המשפט ישאף לקיים את הצוואה, אפילו אם בוטלו חלק מהוראותיה, ובלבד שאין בקיומה כדי לפגוע ברצונו של המצווה. סעיף 38 לחוק הירושה גורס כי על בית המשפט להביא לכך שלצד ההוראה הכשרה בצוואה, יופעלו הוראות חוק הירושה באשר לאותו חלק בעיזבון שאין לגביו הוראת צוואה תקפה, ואולם לעיתים קרובות קיים קושי מהותי בקיום הוראה כשרה בצוואה כאשר מנגד קיימת הוראה אסורה בצוואה שנפסלה וזאת כאשר ההוראה הכשרה וההוראה הפסולה מחלקות את עזבון המנוח באופן שאינו סימטרי, כך שברור כי ביטולה של ההוראה האסורה בצוואה גורע מחלקו של יורש מסויים וזאת חרף רצונו הברור של המצווה להעניק לו מעזבונו חלק גדול יותר. מצב זה עשוי לגרום לבית המשפט לפסול גם הוראה כשרה בצוואה במטרה להביא לקיומו של האיזו הלא שיוויוני בצוואה, בהתאם לרצון המצווה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.