תביעה כנגד נאמן ושלוח
תביעה נגד נאמן או שלוח היא תביעה נזיקית המוגשת במטרה להחזיק לקדמותו את מצב העניינים, בטרם מעלו הנאמן או השלוח בתפקידם ובחובתם. נאמן או שלוח הם אנשים שפועלים בשם אדם אחר ולטובתו. בדיני הנאמנות, מכונה האדם האחר שלטובתו נעשים הדברים, "נהנה" ואילו בדיני השליחות, מכונה האדם "שולח". בדיני האפוטרופוסות מכונה הנאמן "אפוטרופוס" והכוונה היא לנאמן מסוג מיוחד, הממונה כדי לטפל באדם שאינו יכול לדאוג לענייניו. דוגמאות לתפקידים המקימים חובת נאמנות הם עורך דין המייצג לקוח, מנהל קרן נאמנות, אפוטרופוס או ממונה על פי ייפוי כוח מתמשך. אחת מהחובות הבסיסיות המוטלות על הנאמן או השלוח היא לפעול בתום לב לטובת האדם שהם מייצגים, אולם לעיתים מופרת חובת הנאמנות בתוך גרימת נזקים לנהנה או לשלוח, בין אם בכוונה תחילה ובין אם ברשלנות או בעצימת עיניים. אלו המקרים שבהם ניתן להגיש כנגד הנאמן/שלוח תביעה בגין הנזק שנגרם. כך למשל, ניתן לתבוע אפוטרופוס או מנהל עיזבון בעילת הרשלנות, לאור הפרת חובתם כלפי האדם שמונה לו אפוטרופוס או היורשים (בהקבלה לתפקיד).
יסודות עילת התביעה כנגד הנאמן
יסודות עילת התביעה ברשלנות נגד הנאמן הם אותם פרטים שיש להוכיח אותם במאזן ההסתברות, ואלו הם. ראשית, יש להוכיח את עצם קיומם של יחסי נאמנות או שליחות בין הצדדים (בעל התפקיד והנהנה), שנית, יש להוכיח הפרת חובת הזהירות מצד הנתבע (הנאמן או השלוח כגון האפטורופוס) ושלישיתף יש להוכיח את הנזק שנגרם כתוצאה מההפרה של החובות כלפי הנהנה. חשוב להדגיש כי בתביעה נגד נאמן/שלוח, על התובע להוכיח הן את קיום יחסי הנאמנות והן את ההתרשלות שהביאה לנזק. אין די בהוכחת הנזק בלבד. כמו כן, כאשר נוצר נזק בטעות או כתוצאה מפעולה שבתום לב, יתכן ואין מדובר בהתרשלות אלא רק בטעות סבירה על פניה, דבר שבתורו יוביל לאי פסיקת פיצויים. כל מקרה לפי נסיבותיו ולגופו. אחד המקרים המיוחדים שבהם ניתן לתבוע נאמן על הפרת נאמנותו הוא על הפרת חובת הנאמנות בניהול הקדש בצוואה או קרן. במסגרת הוראות הצוואה, יתכן וימונה אדם כנאמן לניהול ההקדש או הקרן אך שנוצר הפוטנציאל גם להפרת חובת הנאמנות כלפי הנהנים מהקרן או ההקדש.
אפוטרופוס וחובת הנאמנות
אפוטרופוס וחובת הנאמנות הם מושגים הדרים זה לצד זה. אפוטרופוס הוא נאמן מסוג מיוחד וככזה כפוף לחובת הנאמנות. כאן המקום להזכיר גם את קיומו של אפוטרופוס למעשה, שהינו אפוטרופוס שלא מונה על ידי בית המשפט אלא על ידי עצמו, אך חייב באותן חובות החלות על אפוטרופוס ממונה. ניגוד עניינים של אפוטרופוס כעילת תביעה הוא מצב שבו מתברר, כי הוא נמצא במצב שבו הוא בין הפטיש לסדן, בין טובתו האישית לבין חובתו להיות נאמן לטובתו של הנהנה, מי שבוטח בו. פסיקת בתי המשפט קובעת, כי בתביעה מעין זו, אין צורך להוכיח את ניגוד העניינים בפועל, ודי בכך שהאפוטרופוס היה במצב שבו קיים חשש לניגוד עניינים, כדי לקבוע כי הנאמן הפר את חובתו כלפי הנהנה. לדוגמא, אפוטרופוס ממונה על רכושו של האדם שעליו מונה, ובמסגרת זאת הוא גם מקבל את השליטה על חשבונות הבנק של האדם. היה ויתברר, כי במסגרת תפקידו, עירבב האפוטרופוס בין רכושו לבין רכוש האדם שעליו מונה, הרי שברור כי הפר כלל יסוד הקובע חובת הפרדה מוחלטת בין הרכוש עליו הוא נאמן לבין הרכוש השייך לו. דוגמא, נוספת היא העברת כספים מחשבון האדם עליו מונה לטובתו האישית, אף אם תכנן להשיב את אותם כספים מאוחר יותר. בשני המקרים מדובר בהפרה ברורה של חובות הנאמנות כלפי הנהנה, וניצול חולשתו של האדם שעליו מונה. הליך התביעה כנגד נאמן או שלוח בתפקידם כ-אפוטרופוס הוא הליך מורכב, ויש לשקול בטרם נקיטתו את הסיכונים הרבים הכרוכים בהעלאת טענות כנגד אפוטרופוס, ובמיוחד את המצב הראייתי המוכיח את אותן טענות. יחד עם זאת, לעיתים אין ברירה, אלא להגיש תביעה שכזו, על מנת להשיב לאדם את הרכוש או הזכויות שנלקחו ממנו בשל חולשתו, תוך ניצול מעמדו של הנאמן.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
ייצוג בלעדי בהליכי התנגדות לצוואה, הגנה מפני התנגדות לצוואה, ותביעות לביטול מתנה, עריכת צוואה
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.