תצהיר העברה ללא תמורה
תצהיר העברה ללא תמורה המכונה גם תצהיר מתנה הוא תצהיר שנערך כחלק מעסקת מתנה או במסגרת העברה ללא תמורה של נכס או זכות בעלת שווי מסויים המכונה גם "דבר המתנה". תכליתו ומטרתו של התצהיר לשמש אישור להעברת "דבר המתנה". כידוע, מתנה היא חוזה ולכן לא ניתן למצוא מתנה שאין בה קיבול. פועל יוצא לכך הוא שבכל מתנה קיימים לפחות שני תצהירי העברה ללא תמורה: תצהיר נותן המתנה ותצהיר מקבל המתנה. לכן, שני תצהירי המתנה משמשים יחדיו כהסכם מתנה. תצהיר מעניק המתנה כולל הצהרה הנערכת בפני עו"ד או נוטריון, לפיה הוא מעניק את הנכס או הזכות במתנה וללא תמורה ואילו תצהיר מקבל המתנה מכיל הצהרה כי מקבל המתנה מסכים להעברה ללא תמורה ונוטל על עצמו את הזכויות ואת החובות הנובעות מדבר המתנה. דבר המתנה הינו אותו נכס או זכות המוענקת במתנה. לא מומלץ לעשות שימוש בדוגמא לתצהיר מתנה שכן בפועל, מדובר בעסקה שבה יש להגן על זכויותיו של נותן המתנה וחשוב שהתצהיר ינוסח על ידי עורך דין מומחה בתחום של ירושה ומתנה. תצהיר העברה ללא תמורה יכול ויכיל תנאי או תנאים. תנאים אלו נועדו להגביל את היקף המתנה או אופן השימוש בה. מתנה היא עסקת חסד ובכך היא דומה לצוואה, אך בניגוד לסכסוכים משפטיים על תוקף צוואה כגון בעת הגשת התנגדות לצוואה, המתנה נמדדת גם על פי מסמכים התומכים בקיומה של העסקה ולא רק על פי הצוואה. אחד המסמכים החשובים ביותר לתיקופה של מתנה הוא יפוי כוח בלתי חוזר אשר כאשר קיימת אליו הפנייה בנוסח תצהיר העברה ללא תמורה, מהווה הדבר ראיה לכך שהמתנה גמורה ונותן המתנה ויתר על זכותו לחזור ממנה.לכן, לעיתים נעשה שימוש בייפוי כוח בלתי חוזר לשם תיקופה של המתנה, במיוחד כאשר צפוי סכסוך בבית המשפט לענייני משפחה בשל הענקת המתנה ומוגשת תביעה שעניינה ביטול הסכם מתנה. במאמר זה נעסוק בסוגיות העולות מנושאים אלו.
דבר המתנה
דבר המתנה מוגדר בסעיף 1(ב) ל-חוק המתנה, תשכ"ח-1968ומשמעו הנכס או הזכות שמוענקת במתנה וללא תמורה. לפי חוק המתנה דבר המתנה יכול להיות מקרקעין, מיטלטלין או זכויות. המשמעות היא, שהמתנה יכולה להיות דירת מגורים, כספים אך גם יכולה להיות זכות להחזקת דירה למשך מספר שנים מוגדר. זכות יכולה להיות גם ויתור על דבר מה המגיע למעניק המתנה (נותן המתנה). כך לדוגמא, אדם יכול להעניק במתנה את זכותו העתידית לרשת את אביו. מנגד, אדם אינו יכול להעניק במתנה זכות אישית שאינה הדירה, כגון רישיון לנהיגת מונית.
דוגמא לתצהיר העברה ללא תמורה
תצהיר העברה ללא תמורה הוא תצהיר פשוט בעיקרו המכיל מספר הצהרות בודדות במסגרת מעניק המתנה מצהיר על הענקת המתנה באמצעות הגדרתה לבן משפחה. תצהיר נותן המתנה יכיל הצהרה מעין זו:
"אני הח"מ, שאול ראובני ת.ז 12345, בעלים של הזכויות בדירת מגורים ברח' שאול המלך 45 בנתיבות הידועה גם כגוש 6666 בחלקה 7777 תת חלקה 88 נותן את כל זכויותיי בדירה לבתי ראומה ראובני במתנה וללא תמורה"
מכיון שהמתנה היא הסכם בין שני צדדים או יותר, נחוצה גם הצהרה מצידו של מקבל המתנה. תצהיר מקבל המתנה יכיל הצהרה מעין זו:
"אני הח"מ, ראומה ראובני ת.ז 23456788, מקבלת בזאת מאבי שאול ראובני במתנה וללא תמורה את הזכויות בדירת מגורים ברח' שאול המלך 45 בנתיבות הידועה גם כגוש 6666 בחלקה 7777 תת חלקה 88".
בנוסף, יתכן והתצהיר יכיל הצהרות שונות, שחלקן מגיע לחזק את עסקת המתנה ולהעניק לה תוקף וחלקן עשוי להגדיר תנאים למתנה.
תנאים בתצהיר העברה ללא תמורה
תנאים בתצהיר העברה ללא תמורה נועדו להגביל את דבר המתנה ואת השימוש שיעשה במתנה לתקופת זמן קצובה. כידוע, מתנה היא עסקת חסד ולכן נותן המתנה יכול להגביל את המתנה כפי שהוא מוצא לנכון, ומבלי שלצד השני יש מעמד להתנגד לאותם תנאים. תנאים אלו יופיעו בתצהיר העברה ללא תמורה.
דוגמא לתנאי שכיח הוא זה שבו נותן המתנה קובע כי הוא מעניק דירת מגורים לבתו, אך לסייג את ההענקה בכך שזכות ההנאה מהדירה תישאר שלו למשך כל תקופת חייו. כך, אמנם הדירה תירשם בבעלותה של ראומה בפנקס המקרקעין, אך לצידה תירשם גם הערה המגבילה את זכותה למכור את הדירה. בדוגמא שהבאנו לעיל, תופיע איפוא הצהרה בתצהיר המתנה, המכילה תנאי למתנה: שאול יוכל לגור בדירה עד יומו האחרון וגם יוכל להשכיר אותה וליטול לעצמו את דמי השכירות.
יפוי כוח בלתי חוזר במתנה
יפוי כוח בלתי חוזר בעסקת מתנה נועד לחזק את תוקפה של המתנה. תכליתו של ייפוי הכוח היא מינוי של צד שלישי, בדרך כלל עורכי דין הנאמנים על הצדדים לחוזה המתנה, להשלים את עסקת המתנה אם נותן המתנה הולך לעולמו או מאבד את כושרו המשפטי להשלים את העסקה. דמו בנפשכם מצב שבו שאול חותם על תצהיר העברה ללא תמורה לבתו ראומה אך יום למחרת מאבד את כושרו ונפגע קוגנטיבית באופן אנוש בתאונה. כעת, מנוע שאול מחתימה על כל המסמכים הנדרשים לשם השלמת עסקת המתנה, כגון הצהרה לרשויות המס, בקשה לרישום העברת זכויות במקרקעין. בעוד שבמצב האמור, ניתן למנות אפוטרופוס על מנת שיחתום בשמו של שאול, הרי שאם שאול הלך לעולמו, רק ייפוי הכוח הבלתי חוזר יוכל לאפשר לשליחים, עורכי הדין שמונו בייפוי הכוח, לחתום בשמו של שאול המנוח.
ייפוי הכוח הבלתי חוזר תופס מקום של כבוד גם בסכסוכים משפטיים הנסובים על ביטול הסכם מתנה, בתי המשפט רואים בחתימה על ייפוי כוח בלתי חוזר ראיה מכרעת לכך שנותן המתנה ויתר על זכותו לחזור ממנה, כך שמדובר במתנה סופית וגמורה.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.