תצהיר התנגדות לצוואה
תצהיר התנגדות לצוואה הינו תצהיר שיש לצרף לכתב התנגדות לצוואה. צירוף התצהיר הינו חובה על פי תקנות בית המשפט לענייני משפחה (סדרי דין), תשפ"א-2020. את התצהיר יש להגיש בצמוד לכתב ההתנגדות. החובה לצרף תצהיר לתמיכה בטענות חלה גם על מי שמגיש תגובה להתנגדות. ככלל, הוראות התקנות קובעת כי יש לצרף תצהיר לכל כתב טענות ראשון בבית המשפט לענייני משפחה, יהא אשר יהא. במאמר זה נבחן את החובה לצרף תצהיר, צורת התצהיר, ומה עליו להכיל, מי חייב להגיש תצהיר ומה המשמעות הנלווית להגשתו.
חובה לצרף תצהיר
החובה לצרף תצהיר לתמיכה בהתנגדות מצויה כיום בסעיף 16 לתקנות בית המשפט לענייני משפחה (סדרי דין), שם נקבע כי "16.(א)לכתבי הטענות שיוגשו יצורף תצהיר של כל אחד מבעלי הדין, שבו יאמת בעל הדין את העובדות שבכתב הטענות הידועות לו מידיעה אישית". אי הגשת תצהיר הופכת את כתב ההתנגדות לכתב בי דין שאינו קביל שכן אינו נתמך בתצהיר. חרף האמור, רשאי בעל דין לפטור אותו מהגשת התצהיר, ואם בית המשפט אישר זאת, הוא ינמק את החלטתו בטעמים המיוחדים אשר יירשמו בהחלטה. הדרישה לטעמים מיוחדים מלמדת, כי לא בנקל יקבל בית משפט בקשה שמטרתה לפטור בעל דין מהגשת תצהיר חתום על ידו לתמיכה בהתנגדות לצוואה שהגיש.
צורת התצהיר
צורתו של תצהיר לתמיכה בכתב ההתנגדות היא צורתו של תצהיר בג"צי, והוא יוגש בהתאם לטופס 5 לתוספת הראשונה לתקנות בימ"ש לענייני משפחה. מדובר על תצהיר על דרך ההפניה, שבו בעל דין מצהיר כי העובדות המצוינות בכתב ההתנגדות (או בתגובה לכתב ההתנגדות) ידועות לו מידיעה אישית. התקנות קובעות כי תצהיר לתמיכה בהתנגדות לצוואה אינו אותו תצהיר המוגדר במסגרת תקנה 178 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018. בסעיף 178 לתקסד"א נקבע כי תצהיר יערך בגוף ראשון ויכיל רק עובדות שהמצהיר יכול להעיד מתוך ידיעתו הוא.
מגיש התצהיר
התקנות קובעות כי כל בעל דין יגיש תצהיר להתנגדות לצוואה, ולכן על כל מי שמתנגד לצוואה או מי שמגיב להתנגדות לצוואה להגיש תצהיר מטעמו כאמור.
משמעותו של התצהיר
משמעותו של התצהיר לתמיכה בהתנגדות נמוכה, ואינה זהה במשקלה למשמעות של תצהיר עדות ראשית שעל בעל דין להגיש לבית המשפט לפני הליכי ההוכחות. הדברים עולים מהוראת סעיף 16(ה) לתקנות בימ"ש לענייני משפחה, הקובע כי תצהיר שכזה לא יבוא במקום חקירה ראשית. משמעות הדבר היא, כי המחוקק לא ראה בתצהיר לתמיכה בהתנגדות לצוואה כתצהיר שניתן לחקור עליו בחקירה נגדית. יחד עם זאת, אין הדבר אומר, כי לא ניתן לחקור על הצהרותיו של המתנגד בתצהיר זה, שכן סעיף 16(ו) לתקנות מציין כי בעל דין יכול ויחקר על האמור בתצהירו זה, וכך גם נקבע בפקודת הראיות, כי יש לבעל דין זכות לחקור את מי שהגיש תצהיר ובית המשפט יעתר לבקשה לחקירה על האמור בתצהיר.
משרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ
רח’ ז'בוטינסקי 9, מגדל הכשרת היישוב, בני ברק 5126417
טל: 072-3310205 | פקס: 03-6850723
וואטסאפ: 054-8089547 | info@the-lawyer.co.il
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר רן מובשוביץ | עורך דין ירושה וצוואה |
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בהתאם לצורך בטרם נקיטת כל פעולה.